L'Ibex 35 ha repuntat un 2,95%, fins a 7.626,40 punts, i se situa als màxims del 9 de març. El selectiu espanyol ha tancat en verd 9 de les últimes 10 sessions, i ha recuperat l'enfonsament del 14% registrat a la sessió de l'11 de març. La borsa espanyola, que s'havia quedat clarament endarrerida des dels mínims de març, està recuperant posicions amb molta alegria aquestes tres últimes jornades, i s'ha revalorat un 6% aquesta setmana.
- 11.720,20
- 0,55%
Tot això de la mà d'uns bons PMI del sector serveis tant a la Xina com en el Vell Continent. A la Xina, la dada ha quedat en 55 enlloc de l'estimació de 50,3 i la dada prèvia de 44,4. És la millor lectura d'aquesta referència des d'octubre de 2010. A Espanya, ha millorat fins a 27,9 des del mínim de 7,1 del mes anterior, encara que es manté en territori de contracció. A la Zona Euro, ha pujat fins a 30,5 des del 28,7 previ i estimat.
El selectiu espanyol es recolza en aquesta notícia per superar la resistència dels 7.436 punts, buit baixista que va deixar a mitjans del mes de març. "Si aconseguís superar finalment aquest nivell de preus, és molt probable que s'estenguessin els guanys fins al nivell dels 8.000 punts, preus molt pròxims a la mitjana de 200 sessions", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
Les borses europees s'aferren així al cantó positiu i continuen obviant el negatiu -els avalots als Estats Units-, com han fet aquestes darreres jornades, i com ha fet també Wall Street, on el Nasdaq cotitza a un 2% del seu màxim històric.
Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, subratlla la capacitat de recuperació de les borses des dels mínims de març, malgrat que es pensava que els costaria molt més 'aixecar el cap' considerant l'impacte econòmic del coronavirus.
"Des dels mínims de març hem estat recuperant constantment el terreny perdut gràcies a una combinació de la flexibilització il·limitada dels bancs centrals i la perspectiva de grans quantitats d'estímul fiscal", remarca. Des de Danske Bank, no obstant això, adverteixen que el risc "encara domina el mercat".
Aquest dimecres s'han conegut altres referències. La taxa d'atur de maig a Alemanya repunta fins al 6,3% des del 5,8% del mes anterior. A la Zona Euro, l'atur va pujar al 7,3% a l'abril i frega els 12 milions d'aturats.
Als EUA, les dades d'ocupació de la consultora ADP, que són un avançament de l'Informe d'Ocupació que es publica el divendres als EUA. Totes aquestes dades clau es publiquen un dia abans que es reuneixi el Banc Central Europeu (BCE) i anunciï més mesures per fer front a la pandèmia.
D'altra banda, les notícies sobre el coronavirus continuen centrant l'atenció dels mercats. L'assessor de salut de la Casa Blanca, el doctor Anthony Fauci, va dir aquest dimarts que el preocupa la "durabilitat" d'una possible vacuna contra el coronavirus, assenyalant que existeix la possibilitat que no proporcioni immunitat a llarg termini.
En l'àmbit empresarial, Lufthansa ha registrat unes pèrdues netes de 2.100 milions d'euros durant el primer trimestre després del "dràstic descens" dels viatges aeris. Pel que fa als altres mercats, el petroli Brent cau un 0,6%, fins a 39,33 dòlars, mentre l'euro es revalora un 0,6% i es canvia a 1,1241 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha repuntat fins al 0,62%, mentre la prima de risc s'ha mantingut en 98 punts.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Es mantenen les pujades de l'Ibex 35 (+2,95%) després d'aconseguir superar, aquesta mateixa setmana, la resistència dels 7.436 punts. El selectiu espanyol busca estendre els guanys fins al nivell dels 8.000 punts, nivells on es troba el 'gap' baixista del 9 de març. Si aconseguís superar aquests preus, podria acabar cobrint el buit a la baixa d'aquest mateix dia de 8.375 punts. No obstant això, pels voltants d'aquests preus s'hi troba la mitjana de 200 sessions, on es podrien frenar els guanys", comenta César Nuez, analista de Bolsamanía.