• Els bons espanyols se sumen a la sacsejada venedora provocada pel triomf de Trump
  • El mercat descompta una major inflació després de la victòria del republicà
cbbonos1

El deute sobirà perllonga aquest dilluns la sacsejada venedora deslligada després del triomf de Donald Trump en les eleccions d'Estats Units. Els rendiments es tiben fins als nivells més alts dels últims mesos, un moviment inquietant en cas que mantingui el seu ritme actual.

En el cas espanyol, la rendibilitat del bo a 10 anys puja fins a l'1,54%, encara que ha arribat a tocar l'1,65% durant la sessió, l'interès més alt des de l'extrema incertesa que es va apoderar dels mercats després del triomf del Brexit en el referèndum britànic. En les quatre últimes sessions, el seu rendiment s'ha disparat 37 punts bàsics -o 0,37 punts percentuals- com a conseqüència de les vendes, ja que la rendibilitat de la renda fixa es mou de forma inversa al preu.

Òbviament, aquest comportament no és exclusiu del deute espanyol. S'insereix en la dinàmica general que s'està veient en els bons sobirans després de la victòria del candidat republicà en les eleccions dels EUA. El mercat està comprant la idea que les seves polítiques d'inversions, reduccions d'impostos i controls comercials 'fabricaran' més dèficit públic i inflació, amb el que els inversors estan venent bons nord-americans, principalment, i després els d'altres països per efecte contagi.

Com a conseqüència d'aquesta resposta, el bo nord-americà a 10 anys, que esperava el resultat electoral en l'1,85%, es troba en el 2,1%, amb la qual cosa aconsegueix les cotes més altes des de finals del 2015. En el cas de les obligacions nord-americanes a 30 anys, la seva rendibilitat torna al 3%, amb el que també se situa en zona de màxims de l'any.

L'ona expansiva aconsegueix al títol de referència de l'Eurozona, el 'bund' alemany. El seu rendiment puja fins al 0,32%, quelcom que no es veia des d'abril.

Ara com ara, aquestes vendes, i el consegüent repunt dels rendiments, han propiciat que molts dels bons que estaven per sota del 0% de rendibilitat hagin tornat a terreny positiu. Les estimacions inicials apunten al fet que ha pogut amb un volum de fins a un bilió de dòlars. A més, la reacció del mercat genera la sensació que s'està efectuant ja la 'Gran Rotació' que tant temps es portava esperant, consistent en la sortida de diners de la renda fixa amb destinació a la renda variable i altres actius.

No obstant això, en cas que aquesta onada de vendes es perllongui en temps i intensitat, suposaria una nova amenaça per a l'estabilitat financera en un món que carrega amb més deute que mai i que podria haver protagonitzat "la bombolla més gran de bons de la història". Segons les últimes dades del Fons Monetari Internacional (FMI), el volum total de deute sobirà i privada -excloent la bancària- aconsegueix els 152 bilions de dòlars -prop de 141 bilions de dòlars- a tot el món.

contador