New York Stock Exchange, NYSE, markets, Wall Street, US, America. Photo: George Rex

Wall Street registra guanys del 0,4%, que permeten al Dow Jones a marcar un nou rècord després del màxim històric registrat aquest dimarts, a prop dels 27.000 punts (l'índex cotitza ara als 26.900 sencers). Els inversors segueixen comprant accions després de conèixer una dada d'ocupació de la consultora ADP millor del que s'esperava el setembre als EUA.

  • 42.047,42
  • -

El sector privat va crear 230.000 llocs de treball el mes passat, per sobre dels 185.000 esperats, xifra que suposa el nivell més alt en set mesos, des que el febrer es creessin 241.000 llocs de treball. "El mercat laboral continua avançant" i "les pujades en l'ocupació són àmplies en totes les indústries i mides de companyies", ha assegurat l'economista en cap de Moody's Analytics, Mark Zandi.

La dada d'ADP és considerada un avançament de l'informe d'ocupació oficial que publicarà el govern nord-americà divendres que ve. El consens espera que els salaris repuntin a una taxa interanual del 3%, que la taxa d'atur baixi fins al 3,8% des del 3,9% i que l'economia creï 188.000 llocs de treball.

A més, s'han publicat importants referències sobre l'evolució del sector serveis. El PMI ha pujat el setembre fins als 53,9 punts, per sobre del 53,4 esperat. I per la dada de l'ISM, més rellevant, ha repuntat molt més del previst fins als 61,6 punts, per sobre de la caiguda anticipada fins a 58 punts el setembre des de 58,5 a l'agost.

Es tracta de la dada més elevada dels "últims 21 anys", segons indiquen els experts de Pantheon Macroeconomics sobre l'ISM. En qualsevol cas, consideren que "no és sostenible" i esperen una "correcció pronunciada" durant els dos pròxims mesos.

EMPRESES

En l'àmbit empresarial, la xarxa social Instagram, propietat de Facebook (+0,8%), ha patit una caiguda a nivell mundial durant diverses hores, tot i que ja ha recuperat el servei.

Al Dow Jones, els valors més alcistes són Caterpillar (+1,7%), Apple (+1,4%), Intel (+1,2%) Boeing (+1%) i McDonald's (+0,9%). En negatiu, pocs valors: Walmart cedeix un 0,6%, seguit de Nike (-0,3%) i Coca Cola (-0,2%).

ALTRES MERCATS

Al mercat de matèries primeres, el petroli es manté pla, a prop dels seus màxims des de 2014, davant les imminents sancions dels EUA a l'Iran que entraran en vigor el proper mes de novembre. El barril West Texas cotitza als 75,31 dòlars, després d'una pujada de gairebé 8 milions en els inventaris setmanals de cru nord-americans, molt per sobre dels gairebé 2 milions anticipats.

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,13% respecte al dòlar, fins als 1,1534. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,082%.

POWELL I LA CORBA DE PHILLIPS

Al front de política monetària, aquest dimarts té lloc una interessant intervenció del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell. Segons el banquer central més poderós del món, els Estats Units viu una època "d’aparellament històricament rar d'inflació baixa i estable al costat d'un atur molt baix", la qual cosa és "testimoni del fet que seguim en temps extraordinaris".

Una altra de les seves principals declaracions s’ha centrat en la inflació. "No veig probable que la corba de Phillips estigui morta, però tampoc espero la seva venjança en forma d'alta inflació", ha assegurat, en referència a una de les claus de la política monetària de la Fed.

En la seva opinió, una de les millors mesures que ha realitzat el banc central des de mitjans dels 90 és "ancorar les expectatives d'inflació a nivells baixos". Per exemple, mitjançant l'adopció d'un objectiu del 2% a llarg termini. "La investigació suggereix que aquesta és la raó del canvi en la relació de la corba de Phillips" entre la desocupació i la inflació, ha opinat.

ÀSIA TANCA MIXTA I EUROPA ES TENYEIX DE VERD

El Vell Continent cotitza amb guanys en quatre dels seus cinc principals índexs (IBEX 35 +0,92%, CAC 40 +0,5%, DAX 30 tancat per festiu, FTSE 100 +0,6% i PSI 20 +0,3%). En el cas del selectiu espanyol, l'IBEX i la resta de places europees consoliden les alces després de les paraules de Di Maio, vice-primer ministre italià, que ha assegurat que valoren rebaixar el dèficit per al 2020 i 2021.

Les borses asiàtiques han tancat amb signe mixt amb el Nikkei llastat pels seus automobilístiques. El selectiu nipó ha tancat amb caigudes del 0,7%, mentre que el Topix ho ha fet amb una caiguda del 0,89%. A Austràlia, l’ASX 200 ha tancat amb una pujada del 0,3%, impulsat pel bon fer de les seves companyies mineres sobre el parquet. Per la seva banda, a Hong Kong l'índex Hang Seng ha tancat amb un 0,52% a la baixa. Finalment, els mercats a la Xina i Corea del Sud han estat tancats per la celebració d'una festivitat local.

Noticias relacionadas

contador