- La bona temporada de resultats contraresta la inestabilitat política de Trump
- El petroli puja gairebé un 20% des dels mínims anuals marcats al juny
Els futurs nord-americans anticipen una obertura alcista del 0,5% en Wall Street, la qual cosa permetrà al Dow Jones marcar un nou rècord històric després del registrat aquest dilluns en 21.891 punts. El selectiu intentarà superar la xifra psicològica de 22.000 punts i puja ja més del 10% en el que va d'any.
- 42.622,99
- -
El Dow Jones va tancar el mes de juliol amb un guany mensual del 2,5%, el seu millor mes des de febrer. El S&P 500, una mica més ressagat, també va completar el seu millor mes des de febrer, en pujar un 1,9%. Per la seva banda, el Nasdaq ha estat el clar guanyador de juliol, en revaloritzar-se un 3,4%, el seu mes més rendibles des de gener.
Els inversors es troben a l'espera dels resultats d'Apple, que es publicaran aquesta nit, després del tancament de la borsa de Nova York. Les expectatives del consens no són massa exigents, a causa que el tercer trimestre fiscal és el més feble de l'any per al fabricant de l'iPhone. En qualsevol cas, el comportament de les seves accions després de 'confessar-se' davant el mercat serà un dels principals catalitzadors per Wall Street en la jornada del dimecres.
"La bona temporada de resultats està sostenint a Wall Street en màxims històrics, malgrat la decepció que està suposant la política econòmica de Donald Trump, que no aconsegueix els progressos esperats per impulsar el creixement", afirma Craig Erlam, analista de Oanda.
Malgrat el desconcert polític a Washington, Donald Trump s'ha atribuït part del mèrit dels 22.000 punts del Dow Jones, en assenyalar que abans de les eleccions, l'índex es trobava en 18.000 punts. També ha criticat als grans mitjans per no destacar aquest fet:
Stock Market could hit all-time high (again) 22,000 today. Was 18,000 only 6 months ago on Election Day. Mainstream media seldom mentions!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 1 de agosto de 2017
A nivell econòmic, les referències més destacades són l'índex de preus PCE (mesura preferida de la Fed per avaluar les expectatives d'inflació) i el ISM manufacturero de juliol a EUA. L'índex de preus PCE s'ha situat al juny, en taxa interanual, en l'1,5%, després de revisar-se a l'alça una desena la dada de maig. Pel ISM, el consens espera una caiguda fins a 56,5 des de 57,8 al juny.
Encara que la dada més important de la setmana serà l'Informe d'Ocupació de juliol, que es publicarà divendres que ve abans de l'obertura del mercat. El consens espera la creació de 183.000 llocs de treball i una caiguda de la taxa d'atur fins al 4,3% des del 4,4%.
Durant les properes sessions, hi haurà altres referències destacades, com la dada ADP d'ocupació (indicador avançat de l'Informe d'Ocupació) i els inventaris setmanals de cru (dimecres) i les dades setmanals d'atur i el ISM serveis de juliol (dijous).
Al mercat de petroli, el cru West Texas cotitza plànol en nivells de 50,20 dòlars i el barril Brent cau un 0,2%, fins a 52,60 dòlars. Des que va marcar mínims anuals en el mes de juny, el 'or negre' ha rebotat prop del 20%.
A més, l'euro retrocedeix des dels seus màxims de gener de 2015 marcats ahir i cau un 0,3%, fins a 1,1807 dòlars, encara que els experts creuen que pot dirigir-se cap als $1,20. L'unça d'or cau un 0,1%, fins a 1.271 dòlars, i la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja fins al 2,29%.
"El retard a l'hora d'engegar les retallades d'impostos i les mesures d'estímul fiscal per part de la nova Administració nord-americana estan darrere d'aquest comportament del dòlar, en deteriorar-se les expectatives de creixement i retardar-se el calendari benvolgut per a la propera pujada de tipus", afirmen els experts de Link Securities.