- També va anticipar altres tres noves pujades al llarg de l'any que ve
- Escassa reacció del mercat a l'acord del Congrés sobre la reforma fiscal
Compres moderades a Wall Street, que permet al Dow Jones marcar un nou rècord a prop dels 24.700 punts. Els inversors mantenen el seu optimisme després de la seva cita d'ahir amb la Reserva Federal dels EUA (Fed).
- 43.222,60
- -
El banc central no va decebre els inversors i va complir amb el guió que havia anticipat durant les últimes setmanes. En primer lloc, va augmentar els interessos en 25 punts bàsics, fins a l’1,25/1,5%, que va ser la seva tercera pujada de tipus el 2017 (tal com havia anticipat al final de 2016).
A més, els membres del FOMC, el comitè executiu que decideix la política monetària, van elevar les seves previsions de creixement per a l'economia nord-americana el 2018 fins al 2,5% des del 2,1%. No obstant això, van mantenir les seves estimacions per a la inflació l'any que ve a l'1,9%.
En relació a l'evolució dels interessos, el FOMC tampoc va canviar la seva estimació de setembre i segueix anticipant tres pujades de tipus per 2018. "Això és una bona notícia perquè el mercat especulava amb la possibilitat que anunciés quatre pujades", apunten des de Bankinter.
COMIAT DE YELLEN
Encara que Janet Yellen no abandoni la presidència de la Fed fins a principis de febrer, la d'ahir va ser la seva última roda de premsa després de la decisió sobre tipus, ja que durant la reunió de gener no compareixerà davant els mitjans. Yellen es va comportar amb la seva habitual discreció, en insistir en la conveniència de normalitzar la política monetària de manera gradual per mantenir així el bon moment del mercat laboral i aconseguir que la inflació s'acosti paulatinament a l'objectiu del 2%.
Bankinter destaca que la banquera central va apreciar "una modesta pressió salarial", però ha considerat que "el mercat laboral no està sobreescalfat, en línia amb el quadre macro de previsions en què es mantenen sense canvis les perspectives d'inflació".
D'altra banda, la Fed considera que "la reforma fiscal del president Trump és un baló d'oxigen addicional per a l'activitat econòmica. També entén que part del ral·li de la borsa nord-americana s'explica per les mesures fiscals que es van a implementar. Tot i que encara existeixen incerteses sobre l'impacte de la reforma, Yellen considera que pot impulsar la inversió i el consum privat".
REFORMA FISCAL
Sobre la reforma fiscal que es negocia al Congrés dels EUA aquests dies, els republicans de la Cambra de Representants i del Senat finalment han arribat a un acord i planegen votar el text definitiu la setmana que ve. Si tot va segons el previst, el president Trump pot signar-la el proper divendres, 22 de desembre.
La taxa fiscal corporativa baixarà fins al 21%, enfront del 20% que proposaven inicialment les propostes de les dues cambres i al 35% actual. Quant a l'impost sobre les persones físiques, la taxa major retrocedirà des de l'actual 39,6% fins al 37%. Els impostos estatals i locals sobre la propietat o els ingressos tindran una deducció màxima de 10.000 dòlars i el límit en la deducció sobre els interessos hipotecaris serà de 750.000 dòlars. A més, s'elimina el mandat federal per adquirir assegurances de salut.
L'escassa reacció del mercat s'explica perquè les borses ja han descomptat àmpliament els efectes positius d'aquesta reforma pràcticament des que Donald Trump va ser elegit president, de manera que ja no és un catalitzador per al mercat un cop ha estat aprovada. No obstant això, Link Securities indica que la seva aprovació "sí que elimina una de les principals incerteses i riscos baixistes a la qual s'enfrontaven els índexs nord-americans".
ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS
A nivell corporatiu, Walt Disney ha comprat el grup de comunicació 21st Century Fox per crear una empresa amb un valor de mercat de 320.000 milions de dòlars. Disney pagarà 52.400 milions de dòlars (uns 44.000 milions d'euros) per la companyia del magnat Rupert Murdoch. Sumant-hi el deute, la transacció puja a $66.000 milions.
A més, els analistes de Deutsche Bank han iniciat la cobertura de Coca Cola i Pepsico amb una recomanació de compra.
A l'escena econòmica, la jornada està carregada de referències destacades. Les vendes al detall, un dels pulmons de l'economia, han superat àmpliament les previsions, en pujar un 0,8% al novembre, per sobre del 0,3% esperat. A més, excloent-ne la partida d'automòbils, les vendes han repuntat un 1%, per sobre del 0,6% previst. A més, les peticions inicials de desocupació han baixat fins a 225.000 des de 236.000, per sota de les 239.000 pronosticades.
D'altra banda, el PMI manufacturer preliminar de desembre pujarà lleugerament fins a 54,0 des de 53,9, mentre el PMI serveis repuntarà fins a 55,0 des de 54,5.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,05%, fins a 56,58 dòlars, mentre el cru Brent puja un 0,06%, fins a $62,48. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,78%, fins a 1.258 dòlars. Al mercat de divises, l'euro cotitza pla als 1,1827 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys puja fins al 2,381%.