- El sector bancari es mostra temerós davant un possible Brexit dur
- IAG, un dels valors més exposats al Regne Unit, ha registrat forts caigudes
- La primera ministra britànica, Theresa May, compareix aquest dimarts per parlar de la sortida de la Unió Europea
La incertesa creada per la sortida de Regne Unit de la Unió Europea ha portat a l'IBEX.35 a sofrir la seva pitjor sessió de 2017. Els principals perjudicats han estat els bancs i IAG, per la seva exposició al mercat britànic. Un dia abans que la primera ministra britànica, Theresa May, comparegui per explicar com serà el Brexit, el selectiu espanyol s'ha deixat un 1,07%, fins als 9.410 punts.
- 11.611,70
- 0,19%
Bankia ha estat el fanalet vermell de la sessió, amb una caiguda del 2,89%, fins als 0,97 euros. El segon valor amb pitjor comportament també ha estat un altre banc: Popular s'ha deixat un 2,34%, fins als 0,91 euros. L'entitat també ha estat notícia perquè ha engegat el seu banc dolent amb 40 oficines immobiliàries.
Els bancs i IAG han estat els valors més perjudicats una jornada abans que parli Theresa May
Amb caigudes properes al 2% s'han situat Banc Sabadell, i Caixabank. D'altra banda, els dos bancs amb més pes en el selectiu, BBVA i Santander, també han tancat amb importants caigudes de l'1,54% i de l'1,63% respectivament. Bankinter, per la seva banda, ha caigut un 1,48%. D'altra banda, Telefónica s'ha deixat un 1,39%, fins als 9 euros.
No obstant això, IAG ha estat el tercer valor que ha registrat les majors caigudes: -2,33% fins als 5,4 euros. El holding espanyol, resultat de la fusió d'Iberia i British Airways, té la seva seu corporativa en l'aeroport de Londres-Heathrow, i s'està veient penalitzat per la possibilitat que May plantegi una sortida de Regne Unit de la UE que s'ajusti a l'escenari denominat "Brexit dur".
Al costat dels guanys, Mediaset ha liderat els avanços: +2,71%, fins als 11,53 euros. La companyia ha superat el preu de recomanació de compra que feia Citi divendres passat, que se situava en els 11,3 euros. Acerinox ha estat el segon valor amb millor comportament després de tancar amb un avanç de l'1,44%, fins als 12,6 euros, després que el divendres fos el fanalet vermell. DIA els ha acompanyat en la part alta de la taula amb un avanç de l'1,40%, fins als 4,8 euros, d'aquesta manera, la companyia 'copeja' als baixistes, que han elevat la seva aposta contra el valor.
REGNE UNIT, EN EL PUNT DE MIRA
A les places borsàries del Vell Continent, aquest dilluns cal destacar que el FTSE 100 ha trencat la seva ratxa alcista de 14 sessions amb pujades, ja que ha retrocedit un 0,15%. A més, la lliura esterlina ha caigut a mínims de tres mesos davant la por a un 'hard Brexit'. La lliura retrocedeix en aquests moments contra l'euro un 0,66% després d'haver caigut amb força en l'obertura del mercat de divises (forex). La moneda britànica es canvia aquest dilluns a 1,13 euros, un preu molt allunyat dels 1,45 euros als quals es canviava al juliol de 2015.
I és que aquesta setmana és clau per a Regne Unit, Theresa May, la successora de David Cameron com a primera ministra després del Brexit, marcarà els passos a seguir per a la sortida de Regne Unit de la Unió Europea (UE) aquest dimarts. Durant el cap de setmana han cridat l'atenció les declaracions del ministre de finances britànic, Philip Hammond, que ha declarat a un mitjà alemany que si Gran Bretanya perd l'accés al mercat únic, Londres pressionarà per un nou "model econòmic".
El vermell s'ha imposat en les borses europees. Així, el CAC 40 s'ha deixat un 0,82% i el DAX 30 alemany ha retrocedit un 0,64%. En aquests mercats, el sector bancari i els valors relacionats amb les companyies automobilístiques han estat el que han registrat el pitjor comportament de la jornada.
En un altre ordre de coses, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat la seva previsió de creixement per a Espanya fins al 2,3% des del 2,2% en 2017. A més, sembla que el 'efecte Trump' ja es deixa sentir en les expectatives. L'organisme monetari també ha revisat a l'alça el creixement de les economies avançades per l'impacte que espera de les polítiques econòmiques de l'Administració de Donald Trump a Estats Units.
"Ara ens trobem en la situació contrària en el sentit que tot fa pensar que posem a prova la zona de suport"
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que el selectiu ha perdut aquest dilluns una bona oportunitat per intentar atacar, amb major èxit que en altres ocasions, la important resistència dels 9.550 punts. “Dèiem a la fi de la setmana passada que per aconseguir superar-la només feia falta que el sector financer recolzés una mica al mercat. I no ha pogut ser. Els valors que més han caigut en la sessió han estat els bancs”, apunta l'analista.
Així, afegeix que ara ens trobem en la situació contrària en el sentit que tot fa pensar que posem a prova la zona de suport que presenta en els mínims d'aquest dijous (9.343). Perforar-ho significaria la volta a la zona de suport dels 9.200-9.250 punts, abans important resistència. “De totes maneres els erràtics moviments de les últimes setmanes formen part del lateral/consolidació de nivells en el qual es troba encaixat el nostre selectiu des de mitjan desembre”, conclou l'expert