- -111,68
- -0,29%
El Banc del Japó (BoJ) ha decidit mantenir sense canvis els tipus d'interès ultra laxos i ha revisat a l'alça la previsió d'inflació mitjana per a l'any fiscal en curs a la reunió d'aquest divendres. Això sí, ha promès una “major flexibilitat” en la política de control de la corba de rendiments.
El banc central que governa Kazuo Ueda ha decidit mantenir el seu objectiu de tipus d'interès a curt termini al -0,1%. També ha elevat la previsió mitjana d'inflació al 2,5% per a l'exercici fiscal 2023, per sobre de la predicció de l'1,8% del mes d'abril passat.
"La consecució sostenible i estable de l'objectiu d'estabilitat de preus del 2%, acompanyada d'augments salarials, encara no està a la vista, per això el Banc ha de continuar pacientment amb la relaxació monetària quantitativa i qualitativa amb el control de la corba de rendiments", ha afirmat el BoJ en un comunicat després de la reunió.
Així mateix, ha anunciat que oferirà la compra de bons a 10 anys a l'1% cada dia hàbil mitjançant operacions a tipus fix, llevat que no es presentin ofertes, una mesura que amplia de fet la seva tolerància en 50 punts bàsics més. En aquest sentit, el BoJ ha explicat que "seguirà permetent que els rendiments del JGB a 10 anys fluctuïn en un rang al voltant de més i menys 0,5 punts percentuals des del nivell objectiu".
"Encara que durà a terme el control de la corba de rendiments amb més flexibilitat, considerant els límits superior i inferior del rang com a referències, i no com a límits rígids, en les seves operacions de mercat", ha afegit.
Ueda s'ha vist pressionat per endurir la política monetària, ja que la inflació ha superat l'objectiu del 2% durant 15 mesos seguits, mentre que els salaris comencen augmentant després d'anys d'estancament. Tot i això, el banc central ha optat per mantenir la seva política de relaxació afirmat que la inflació s'alentirà cap a finals d'aquest any, una opinió que també comparteix el govern japonès.
De fet, el BoJ ha rebaixat a la reunió de juliol la previsió d'inflació mitjana per al 2024 del 2% anterior a l'1,9%, mentre que ha mantingut l'estimació per al 2025 en l'1,6%.
SIGNE MIXT A ÀSIA
Després de conèixer la decisió del Banc del Japó, les borses de la regió Àsia-Pacífic registren un comportament desigual. El Nikkei 225 nipó lidera les pèrdues, en caure un 1,66%, mentre que el Topix registra una reculada una mica menor, de l'1,53%. Al Japó, a més de la decisió del banc central, també s'ha conegut l'índex de preus al consum de Tòquio, que ha pujat un 3,2% interanual el juliol, lleugerament per sobre del 3,1% registrat al mes anterior.
És el catorzè mes consecutiu que la taxa d'inflació de la capital del Japó se situa per sobre de l'objectiu del 2% fixat pel BoJ. Per la seva banda, la inflació subjacent a Tòquio -que exclou els preus dels aliments frescos- s'ha situat al 3% al setè mes de l'any, lleugerament per sobre del 2,9% previst pel consens, però per sota del 3,2% del juny.
A Austràlia, l'S&P/ASX 200 baixa un 0,92%, ja que les vendes al detall del país han caigut un 0,8% interanual el juny, per sota de les expectatives del consens que la xifra es mantindria sense canvis.
Els mercats sud-coreans es mostren més mixtos: el Kospi baixa un 0,13% i el Kosdaq puja un 2,73%. A Corea del Sud, la producció industrial ha augmentat un 0,1% intermensual el juny, xifra que suposa un fort descens respecte al creixement de l'1,3% registrat al maig. En termes interanuals, s'ha elevat un 1,1%, enfront de la caiguda del 0,9% del maig.
Per part seva, l'índex Hang Seng de Hong Kong puja un 1,06%, mentre que el Shanghai Composite avança un 1,38% i el Shenzhen Component guanya un 1,41%.