• Assenyala especialment Donald Trump pel risc que decebi amb les seves polítiques i desencadeni caigudes en els actius
  • Una escalada massa ràpida dels tipus també suposa un punt de risc
luis maria linde banco españa
Luis María Linde, governador del Banc d'Espanya

La complaença dels últims mesos als mercats no ha disminuït els riscos de trencar-se i desencadenar correccions en els actius financers. Una amenaça que es trasllada a l'estabilitat financera per l'impacte potencial en la banca.

El Banc d'Espanya explica al seu informe d'estabilitat financera que "tot i la relativa complaença als mercats de capitals, hi ha diversos elements que podrien alterar aquest context i afectar les valoracions de diferents actius". És a dir, el supervisor constata la revaloració dels actius, en general, als mercats. Però adverteix alhora dels riscos que hi hagi correccions.

L'organisme governat per Luis María Linde insisteix així que el ral·li de les borses s'ha convertit en un risc, com va dir ja fa un mes. Per ara, l'IBEX puja un 16% el 2017, l'Euro Stoxx, un 9%, i l'S&P 500, un 8%. La institució considera que l'evolució recent dels preus negociats als mercats financers "sembla respondre a un major optimisme dels participants sobre les perspectives macroeconòmiques mundials, amb una vinculació amb algunes reformes anunciades per la nova administració als Estats Units".

Això s'ha reflectit, a més de la renda variable, en els tipus d'interès a llarg termini i en descensos a les primes de risc. En aquest sentit assenyala a una decepció amb Donald Trump per l'aplicació més lenta de les seves polítiques d'estímul fiscal, la no aprovació d'algunes mesures, així com la materialització d'alguns riscos sobre el creixement, "podrien desencadenar correccions a les valoracions dels actius financers a través del seu impacte sobre les expectatives de beneficis futurs de les empreses o d'augments a les primes de risc", sentencia el Banc d'Espanya, que afegeix com una altra font de risc un repunt dels tipus d'interès" si la normalització de la política monetària als Estats Units fos més ràpida del que s'anticipa".

Tots aquests potencials xocs per als mercats desencadenarien caigudes en el preu dels actius. Però no serien únicament pèrdues per als inversors que posseeixen aquests actius, sinó que com a derivada suposen una amenaça per a l'estabilitat financera per diverses vies, segons els economistes del Banc d'Espanya.

La primera, expliquen, se centra en una caiguda en el valor de les carteres dels intermediaris financers. D'altra banda, "podria produir-se un deteriorament de les condicions de finançament dels diferents sectors productius, encara que una major pendent de la corba de tipus d'interès podria beneficiar a mig termini les entitats de dipòsit", afegeix l'informe.

El Banc d'Espanya no considera que el preu dels actius financers es trobi desalineat respecte als seus fonamentals. No obstant això, això no evita que "la materialització d'alguns riscos" podria colpejar el seu valor, amb la consegüent amenaça que també persisteix si l'escalada de tipus d'interès fos "abrupta".

Noticias relacionadas

contador