ep archivo   euribor
EUROPA PRESS - Archivo

El Banc d'Espanya ha confirmat que l'euríbor a un any, que s'utilitza com a principal referència per fixar el tipus d'interès dels préstecs hipotecaris concedits per les entitats de crèdit espanyoles, ha baixat a l'agost fins al 3,166%, i ha registrat la caiguda més gran mensual en 15 anys.

D'aquesta manera, l'índex encadena cinc mesos consecutius de descensos, encara que n'accentua la baixada des del 3,526% del mes anterior. Prenent com a referència els últims 12 mesos, l'euríbor registra una reculada de 0,907 punts.

I tot això, després que el Banc Central Europeu (BCE) iniciés el seu cicle de baixades de tipus d'interès al mes de juny passat, i que les previsions apuntin que l'organisme tornarà a retallar les taxes a la reunió de setembre.

"Mantenim l'opinió que el Banc Central Europeu probablement retallarà al setembre i al desembre, i deixarà les taxes sense canvis a l'octubre", defensa Nomura.

Si es compleixen les expectatives, és probable que l'euríbor acabi el 2024 entre el 3% i el 3,25%, "encara que considerem que no és descartable que es pugui situar fins i tot per sota del 3%", expliquen a HelpMyCash.

Entenent que els mercats ja donen per fet aquesta retallada, des de Kelisto preveuen que el descens de l'euríbor s'alentirà als propers mesos, cosa que podria portar l'indicador a tancar l'any al voltant del 3%. "Això sí, que l'indicador minori la seva baixada no significa que el panorama per als hipotecats empitjori. Atès que la comparativa any a any es realitza amb els registres del 2023 -molt elevats als últims mesos de l'any passat-, que tinguin un préstec variable que es revisi durant els propers mesos seguiran veient descensos a les seves quotes", matisen.

Per la seva banda, a XTB pensen que l'euríbor caurà durant les properes setmanes per sota del 3% "pel gran entusiasme despertat per les retallades de tipus següents".

Per acabar, a Ebury consideren que l'evolució de l'índex dependrà del ritme de les retallades de tipus per part del BCE. "Esperem que el banc central retalli els tipus en dues ocasions més aquest any (al setembre i desembre), per la qual cosa, tot i que la incertesa sobre on se situarà l'indicador a finals d'any és elevada", conclouen.

Noticias relacionadas

contador