le batiment de la banque centrale europeenne bce a francfort

El Banc Central Europeu (BCE) va tancar l'exercici de 2022 registrant un benefici de zero euros, enfront dels 192 milions d'euros del 2021. Aquest resultat té en compte l'import de 1.627 milions d'euros aplicat de la provisió per a riscos financers amb per cobrir les pèrdues incorregudes durant l'exercici.

Com explica l'organisme, aquestes pèrdues es van deure fonamentalment a les despeses per interessos relacionats amb el passiu TARGET2 net del BCE i a les minusvàlues no realitzades en els valors mantinguts a les carteres de recursos propis i en dòlars nord-americans. Després d'aplicar-se aquest import, la provisió per a riscos financers es va reduir fins als 6.566 milions d'euros.

Els ingressos nets per interessos van pujar fins als 900 milions d'euros el 2022 (1.566 milions el 2021). La causa principal de la disminució en comparació amb l'any anterior van ser les despeses per interessos resultants del passiu TARGET2 net del BCE, que es van situar en 2.075 milions d'euros (22 milions d'ingressos per interessos el 2021).

Els ingressos per interessos generats per la quota corresponent al BCE del total de bitllets en euros en circulació i les despeses per interessos abonats als BCN en concepte de remuneració dels seus actius exteriors de reserva transferits al BCE es van situar en 736 milions i 201 milions de euros respectivament (zero en ambdós casos el 2021). Aquestes variacions es van deure a les pujades del tipus d'interès de les operacions principals de finançament de l'Eurosistema fins a nivells superiors al 0% des del 27 de juliol del 2022.

Els ingressos nets per interessos generats pels valors mantinguts amb finalitats de política monetària van augmentar fins als 1.534 milions d'euros (1.006 milions el 2021), mentre que els ingressos nets per interessos procedents dels actius exteriors de reserva es van incrementar fins als 798 milions d'euros (197 milions el 2021). Aquestes pujades van resultar principalment de l'augment dels rendiments a la zona de l'euro i als Estats Units, respectivament.

Les minusvalideses no realitzades van pujar fins als 1.840 milions d'euros (133 milions el 2021), com a conseqüència fonamentalment de les pèrdues no realitzades per preu en els valors mantinguts a les carteres de recursos propis i en dòlars nord-americans a causa de l'augment dels rendiments dels bons.

Es van realitzar anàlisis del deteriorament dels valors mantinguts pel BCE a les seves carteres relacionades amb la política monetària, que es valoren a cost amortitzat (subjecte a deteriorament). Sobre la base dels resultats d'aquestes anàlisis no es van registrar pèrdues per deteriorament en aquestes carteres.

Les despeses de personal totals es van reduir fins als 652 milions d'euros (674 milions el 2021), principalment com a resultat dels guanys actuarials relacionats amb altres prestacions a llarg termini. Altres despeses d'administració es van incrementar fins als 572 milions d'euros (564 milions el 2021) a causa fonamentalment del retorn gradual als nivells normals d'activitat després de la pandèmia i del desenvolupament i la millora continus dels sistemes de TI relacionats amb la supervisió bancària.

Els ingressos per taxes de supervisió, procedents de les taxes cobrades per recuperar les despeses incorregudes pel BCE durant l'exercici de les seves funcions de supervisió, van pujar fins als 594 milions d'euros (578 milions el 2021).

El balanç total del BCE va augmentar en 19.000 milions d'euros, fins a situar-se en 699.000 milions d'euros (680.000 milions el 2021). Aquest increment es va deure principalment als valors adquirits en el marc del programa de compres d'emergència davant de la pandèmia (PEPP) i del programa de compres d'actius (APP).

contador