El Banc Central Europeu (BCE) ha retallat les seves previsions de creixement econòmic en la zona euro fins al 0,8% al 2020 des de la seva anterior previsió de l'1,1%. Encara que la presidenta de l'entitat, Christine Lagarde, ha reconegut durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern de l'entitat que aquests pronòstics han quedat obsolets per la ràpida propagació de la malaltia, que s'ha convertit en pandèmia.
Noticia relacionada
Las medidas del BCE: 120.000 millones más de QE y financiación adicionalPer al 2021, l'organisme monetari anticipa un creixement del 1,3% comparat amb la seva anterior estimació de l'1,4%, mentre que per al 2022 el creixement esperat és d'un 1,4%, el mateix percentatge que al desembre.
"Els riscos que envolten les perspectives de creixement de la zona de l'euro s'inclinen clarament a la baixa", ha afirmat Lagarde, per a qui, a més dels riscos prèviament identificats relacionats amb factors geopolítics, el proteccionisme i les vulnerabilitats dels mercats emergents, la propagació del coronavirus "afegeix una font nova i substancial de risc a la baixa a les perspectives".
Respecte a la inflació, el BCE no ha canviat les previsions, i anticipa un IPC en la zona euro que se situarà en un 1,1% al 2020, un 1,4% al 2021 i en un 1,6% al 2022.
Noticia relacionada
El BCE relaja los requisitos de capital de la banca para mantener el crédito en la crisis"Les economies de l'eurozona s'estan enfrontant a un xoc", ha advertit Lagarde, per a qui tot dependrà de la rapidesa, força i col·laboració de tots els actors, especialment dels fiscals".
"Els governs i altres institucions polítiques han de prendre mesures oportunes i específiques per abordar el repte de salut pública de contenir la propagació del coronavirus i mitigar el seu impacte econòmic. En particular, es requereix una resposta de política fiscal ambiciosa i coordinada per fer costat a les empreses i els treballadors en risc", ha reclamat Lagarde.
El BCE ha mantingut sense canvis els tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament en un 0%, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit continuarà en un -0,50% i la de facilitat de préstec en un 0,25%.
L'organisme ha aprovat un paquet de compres netes d'actius especial de 120.000 milions d'euros fins a final d'any, que procediran eminentment del programa de compres del sector privat. El BCE repartirà aquesta quantitat segons consideri durant els pròxims mesos, i que se sumarà als 20.000 milions d'euros de compres netes mensuals que ja està en marxa.
Finalment, l'institut emissor realitzarà noves operacions de refinançament a llarg termini (LTRO, per les seves sigles en anglès) de manera temporal per tal de proporcionar "suport de liquiditat immediat" al sistema financer de l'eurozona.