les drapeaux de l union europeenne flottent devant le siege de la banque centrale europeenne bce a francfort

El Banc Central Europeu (BCE) ha complert el que es preveia i ha deixat els tipus d'interès als nivells actuals. Tal com esperava el consens de mercat, l'organisme monetari ha mantingut el preu del diner al 4,25% en el cas de les principals operacions de finançament, mentre els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit continuen al 4,50 % i la facilitat de dipòsit continua al 3,75%.

"La informació més recent dona suport, en línies generals, a l'anterior valoració del Consell de Govern sobre les perspectives d'inflació a mitjà termini. Si bé alguns indicadors de la inflació subjacent van augmentar al maig a causa de factors transitoris, la major part s'han mantingut estables o han baixat al juny. En línia amb el que s'esperava, l'impacte inflacionista de l'elevat creixement dels salaris s'ha vist absorbit pels beneficis", ha explicat el BCE al seu comunicat.

Alhora, el BCE subratlla que, si bé la política monetària "manté unes condicions de finançament restrictives", les pressions inflacionistes internes continuen sent "intenses". En aquest sentit, l'organisme subratlla que la inflació dels serveis és "elevada" i, en conseqüència, és "probable" que la inflació general "continuï per sobre de l'objectiu fins ben avançat el proper any".

En aquest context, el Consell de Govern ha reafirmat la seva determinació d'assegurar que la inflació "torni a situar-se aviat al seu objectiu del 2% a mitjà termini", per la qual cosa mantindrà els tipus d'interès oficials a nivells "prou restrictius durant el temps que calgui" per aconseguir aquest objectiu. Cal assenyalar que, a la reunió del juny, els experts de l'Eurosistema van revisar a l'alça les seves previsions per a la inflació general i subjacent el 2024 i el 2025.

El BCE també ha subratllat que continuarà aplicant un enfocament dependent de les dades, en què les decisions s'adoptaran a cada reunió per "determinar el nivell de restricció i la seva durada apropiats". "En particular, les seves decisions sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives d'inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària, sense comprometre's per endavant amb cap via concreta de tipus", detalla el banc central comunitari.

"El Consell de Govern està preparat per ajustar tots els seus instruments en el marc del seu mandat per assegurar que la inflació torni a situar-se al seu objectiu del 2% a mitjà termini i preservar el bon funcionament de la transmissió de la política monetària. A més, l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió està disponible per contrarestar dinàmiques de mercat no desitjades o desordenades que constitueixin una seriosa amenaça per a la transmissió de la política monetària a tots els països de la zona de l'euro, cosa que permet al Consell de Govern complir amb més efectivitat el seu mandat d'estabilitat de preus", ha indicat al comunicat.

D'altra banda, el Consell de Govern ha indicat que la mida de la cartera del programa de compres d'actius (APP) està disminuint "a un ritme mesurat i predictible, atès que l'Eurosistema ha deixat de reinvertir el principal dels valors que van vencent". A més, el programa de compres d'emergència davant de la pandèmia (PEPP) continua reduint-se en 7.500 milions d'euros mensuals de mitjana, com es va anunciar a la reunió passada. El BCE preveu posar fi a les reinversions en el marc del PEPP al final del 2024.

"El Consell de Govern continuarà actuant amb flexibilitat en la reinversió del principal dels valors d'aquesta cartera que vagin vencent, amb l'objectiu de contrarestar els riscos per al mecanisme de transmissió de la política monetària relacionats amb la pandèmia", ha afegit el BCE.

contador