la presidente de la bce christine lagarde 20240320124609

El Banc Central Europeu ha mantingut sense canvis els tipus d'interès a la zona euro, per cinquena reunió consecutiva, encara que, per primera vegada des que va començar a pujar-los a l'actual cicle d'enduriment monetari, ha obert la porta a una retallada futura si els dades eleven la confiança que la inflació baixi al 2% de forma sostenible.

Així, els tipus d'interès a la zona euro es mantenen al 4,5% per a les seves operacions de refinançament, mentre que la taxa de dipòsit romandrà al 4% i la de facilitat de préstec al 4,75%.

La principal novetat del comunicat ha estat la següent: "Si l'avaluació actualitzada del Consell de Govern de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària enfortís més la confiança que la inflació està convergint cap a l'objectiu (del 2%) de manera sostinguda, seria apropiat reduir l'actual nivell de restricció de la política monetària”.

Això implica que el BCE pot baixar els tipus d'interès a la propera reunió del juny, un cop conegui a finals de maig les dades sobre l'evolució salarial de la zona euro al primer trimestre de l'any.

"En qualsevol cas", ha afegit el BCE, "per determinar el nivell de restricció i la seva durada apropiats, el Consell de Govern seguirà aplicant un enfocament depenent de les dades i en què les decisions s'adopten a cada reunió, sense comprometre's per endavant amb un camí concret de tipus".

D'aquesta manera, l'organisme es deixa espai per si l'evolució de la inflació als propers mesos no compleix les previsions.

PERSPECTIVES SOBRE LA INFLACIÓ

En aquest sentit, el BCE ha assenyalat que "la informació més recent ha confirmat en línies generals lʻanterior valoració del Consell de Govern sobre les perspectives dʻinflació a mitjà termini. La inflació ha continuat baixant, gràcies a la baixada dels preus dels aliments i dels béns. La majoria dels indicadors de la inflació subjacent estan disminuint, el creixement dels salaris s'està moderant gradualment i les empreses absorbeixen part de l'increment dels costos laborals als seus beneficis. Les condicions de finançament continuen sent restrictives i les pujades anteriors dels tipus d'interès continuen frenant la demanda, cosa que està contribuint a reduir la inflació”.

"No obstant", ha precisat l'organisme, pel que sembla la seva preocupació més gran, "les pressions inflacionistes internes son intenses i mantenen la inflació dels preus dels serveis a nivells elevats".

Finalment, el BCE ha reiterat que "té la determinació d'assegurar que la inflació es torni a situar aviat al seu objectiu del 2% a mitjà termini".

A més, l'organisme ha considerat "que els tipus d'interès oficials del BCE es troben a nivells que estan contribuint de forma significativa al procés de desinflació en curs. Les decisions futures del Consell de Govern asseguraran que els tipus d'interès oficials continuaran sent prou restrictius durant el temps que sigui necessari".

Noticias relacionadas

contador