une enseigne en euros illuminee est visible devant le siege de la bce a francfort

El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut aquest dijous sense canvis els tipus d'interès a la zona euro per segona reunió consecutiva. La decisió s'ha situat en línia amb el que s'esperava. El tipus d'interès de les principals operacions de finançament es manté així al 4,5%; els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit al 4,75%, i la facilitat de dipòsit al 4,00%.

"Encara que la inflació ha caigut als últims mesos, és probable que torni a repuntar temporalment a curt termini. D'acord amb les últimes projeccions dels experts de l'Eurosistema per a la zona de l'euro, s'espera que la inflació baixi gradualment durant l'any que ve i que s'acosti a l'objectiu del Consell de Govern del 2% el 2025. En conjunt, els experts preveuen que la inflació general se situï de mitjana al 5,4% el 2023, el 2,7% el 2024, el 2,1% el 2025 i l'1,9% el 2026. En comparació amb les projeccions del setembre, això suposa una revisió a la baixa per al 2023 i especialment per al 2024", ha explicat l'organisme al seu comunicat.

"La inflació subjacent s'ha continuat moderant, però les pressions inflacionistes internes continuen sent intenses, a causa principalment del fort creixement dels costos laborals unitaris. Els experts de l'Eurosistema preveuen que la inflació, excloent-ne l'energia i els aliments, se situï de mitjana en 5,0% el 2023, el 2,7% el 2024, el 2,3% el 2025 i el 2,1% el 2026", ha afegit el BCE.

En aquest sentit, el BCE ha destacat que les pujades anteriors dels tipus d'interès es continuen transmetent amb força a l'economia. L'enduriment de les condicions de finançament està frenant la demanda, cosa que ajuda a reduir la inflació.

Els experts de l'Eurosistema preveuen que el creixement econòmic continuarà sent feble a curt termini. Més endavant, s'espera que l'economia es recuperi gràcies a l'increment de les rendes reals –ja que els ciutadans es beneficiaran de la caiguda de la inflació i de l'augment dels salaris– i de millorar la demanda exterior. Els experts de l'Eurosistema preveuen, per tant, un repunt del creixement des d'una mitjana del 0,6% el 2023, fins al 0,8% el 2024, i l'1,5% el 2025 i el 2026.

Igual que a la reunió d'octubre, el BCE ha reiterat que "té la determinació d'assegurar que la inflació torni a situar-se aviat al seu objectiu del 2% a mitjà termini. Sobre la base de la seva avaluació actual, el Consell de Govern considera que els tipus d'interès oficials del BCE es trobn a nivells que, mantinguts durant un període suficientment llarg, contribuiran de manera substancial a aquest objectiu. Les decisions futures del Consell de Govern asseguraran que els tipus d'interès oficials es fixin a nivells prou restrictius durant el temps que calgui".

En aquest sentit, el BCE ha repetit que "continuarà aplicant un enfocament dependent de les dades per determinar el nivell de restricció i la durada apropiades. En particular, les seves decisions sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives d'inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària”.

NORMALITZAR EL BALANÇ

D'altra banda, el BCE ha decidit avui avançar en la normalització del balanç de l'Eurosistema. Durant el primer semestre del 2024, preveu continuar reinvertint íntegrament el principal dels valors adquirits en el marc del programa de compres d'emergència davant de la pandèmia (PEPP) que vagin vencent. El segon semestre de l'any, espera reduir la cartera del PEPP en 7.500 milions d'euros mensuals de mitjana. El Consell de Govern preveu posar fi a les reinversions en el marc del PEPP a final del 2024".

contador