le logo de la bce devant son siege a francfort 20230428200614

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir sense variació el tipus d'interès de les principals operacions de finançament al 4,5% i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit es mantindran al 4,75% i al 4,00%, respectivament. Es tracta de la quarta reunió consecutiva en què l'organisme monetari manté els interessos a la zona euro.

El BCE ha reiterat al comunicat que "els tipus d'interès estan a nivells que, mantinguts durant un període suficientment llarg, contribuiran de manera substancial a aquest objectiu. Les decisions futures del Consell de Govern asseguraran que els tipus d'interès oficials es fixin a nivells prou restrictius durant el temps que calgui".

En aquest sentit, l'entitat també ha repetit que "continuarà aplicant un enfocament dependent de les dades per determinar el nivell de restricció i la seva durada apropiades. En particular, les decisions del Consell de Govern sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives d'inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària”.

PRESSIONS INFLACIONISTES DELS SALARIS

La novetat més rellevant del comunicat és que el BCE ha destacat que “encara que la majoria dels indicadors de la inflació subjacent han continuat baixant, les pressions inflacionistes internes continuen sent intenses, a causa en part del fort creixement dels salaris. Les condicions de finançament són restrictives i les pujades anteriors dels tipus d'interès continuen frenant la demanda, cosa que està contribuint a reduir la inflació”.

En aquest context, els experts del BCE preveuen ara que la inflació se situarà, de mitjana, al 2,3% el 2024, al 2,0% el 2025 i a l'1,9% el 2026. Les projeccions d'inflació excloent-ne l'energia i els aliments també s'han revisat a la baixa i se situen, de mitjana, al 2,6% el 2024, al 2,1% el 2025 i al 2,0% el 2026.

Els experts del BCE també han revisat a la baixa la projecció de creixement per al 2024 fins al 0,6%, i s'espera que l'activitat econòmica es mantingui moderada a curt termini. Més endavant, els experts del BCE preveuen que l'economia es recuperi i creixi l'1,5% el 2025 i l'1,6% el 2026, recolzada inicialment pel consum i després també per la inversió.

contador