lagarde bce nueva portada 2

El Banc Central Europeu (BCE) serà el principal protagonista de la setmana aquest dijous, quan publiqui la decisió sobre els tipus d'interès a la zona euro.

Els experts de Renta 4 afirmen que la decisió de l'autoritat monetària es produeix "en una situació de creixent estaflació que complica qualsevol decisió".

Segons relaten, el consens atorga només un 38% de probabilitat a una nova pujada de tipus de 25 punts bàsics, fins al 4% (tipus de dipòsit) després de la debilitat mostrada pel cicle europeu (amb un sector serveis sumant-se a les manufactures a zona de contracció l'agost)".

Tot i això, afegeixen que "aquesta probabilitat ha anat augmentant des del 25% i no descartem que opti per elevar els tipus, tenint en compte que la inflació segueix molt alta (5,3% general i subjacent enfront del 2% objectiu), i amb pressions pel costat de l'energia (petroli Brent +27% des de finals de juny, gas europeu TTF +10% durant dos darrers dies)”.

Així, consideren que "aquesta decisió podria estar recolzada per un quadre macro actualitzat en què previsiblement veurem una revisió a la baixa de les previsions de creixement, però mantenint l'expectativa que la inflació no torni al seu objectiu del 2% fins al 2025".

"En cas d'optar per mantenir els tipus (al·legant que encara cal veure l'efecte dels +425 punts bàsics ja materialitzats)", aquests analistes consideren "que seria una pausa 'hawkish', deixant la porta oberta a pujades addicionals de cara al futur, mentre no es pot donar la inflació encara per controlada".

En aquest sentit, destaquen que "el mercat atorga un 68% de probabilitats al fet que es produeixi una pujada addicional de 25 punts bàsics d'aquí a final a any".

contador