El Banc Central Europeu (BCE) ha elevat lleugerament els requeriments de capital a les entitats per al 2025, ja que l'empitjorament de les perspectives macroeconòmiques i els canvis estructurals a l'economia "requereixen una vigilància més gran".
En aquest sentit, l'organisme ha detallat que, sovint, els riscos geopolítics no tenen un preu assignat als mercats financers fins que es materialitzen, cosa que podria donar lloc a una "revaloració brusca dels riscos", que podria augmentar els riscos de liquiditat i traduir-se en pèrdues addicionals.
"Es manté la preocupació sobre la governança, la gestió de riscos -incloent-hi els riscos climàtics i relacionats amb la naturalesa- i la resiliència operativa de les entitats, cosa que requereix una correcció ràpida a causa de l'entorn d'incertesa sobre els riscos", ha subratllat.
En aquest context, l'actual cicle del PRES no ha donat lloc a canvis importants a les puntuacions de les entitats ni als requeriments globals de Pilar 2. La puntuació mitjana del PRES s'ha mantingut, en general, estable en un 2,6 (en un interval comprès entre 1 i 4): un 74% de les entitats van obtenir la mateixa puntuació que el 2023, un 11% van empitjorar la seva puntuació i un 15% la van millorar.
"Les puntuacions de les entitats es van veure afectades negativament per l'impacte als mercats de les valoracions més baixes dels immobles comercials i per les pujades inesperades dels tipus d'interès, fet que es va traduir en riscos més grans de tipus d'interès a la cartera bancària (banking book). En canvi, l'augment de la rendibilitat va tenir un efecte positiu a les puntuacions", ha detallat el BCE.
Així, els requeriments de CET1 van augmentar lleugerament, des de l'1,1% fins aproximadament l'1,2% dels actius ponderats per risc, i petits ajustaments dels requeriments de Pilar 2 van ser atribuïbles a canvis al perfil de risc de determinades entitats. Els requeriments de Pilar 2 específics per a cada entitat resultants de les decisions del PRES del 2024 seran aplicables a partir del 2025.
El total dels requeriments i les recomanacions de CET1, que consisteixen en el requeriment de Pilar 2, els requeriments combinats de matalàs i les recomanacions de Pilar 2 no vinculants, es van incrementar lleugerament de l'11,2% al 11,3%. Pel que fa al capital total, es va exigir un increment similar, del 15,5% al 15,6% dels actius ponderats per risc, la suma de CET1, capital de nivell 1 i de nivell 2.
El BCE va exigir a determinades entitats que apliquessin recàrrecs específics als requeriments de Pilar 2, i 18 entitats van quedar subjectes a un recàrrec per exposicions dubtoses insuficientment provisionades, enfront de 20 entitats l'any passat. A més, nou entitats de crèdit van ser objecte d'un recàrrec per préstecs palanquejats de risc, cosa que representa un augment respecte a les vuit entitats de crèdit de l'any passat. Aquests recàrrecs reflecteixen elevades exposicions als préstecs palanquejats o pràctiques inadequades de gestió del risc aplicades a aquests préstecs.
A més, el BCE va duplicar amb escreix el nombre d'entitats subjectes a un augment del capital a causa del risc de palanquejament excessiu. Actualment hi ha 13 entitats amb un requeriment de ràtio de palanquejament de Pilar 2. Els requeriments obligatoris específics per a cada entitat en relació requeriment de ràtio de palanquejament de Pilar 2 van oscil·lar entre 10 i 40 punts bàsics. Aquests requeriments es van aplicar de forma addicional a la ràtio de palanquejament mínima del 3%, que és un requeriment vinculant per a totes les entitats.
El BCE va aplicar la recomanació de ràtio de palanquejament de Pilar 2 a set entitats i va imposar mesures quantitatives de liquiditat a quatre entitats, exigint-los que mantinguessin liquiditat addicional per complir els períodes de supervivència mínims i matalassos de liquiditat específics per a cada divisa.
L'organisme també ha publicat les prioritats supervisores per al període 2025-2027, que se centren a augmentar la capacitat de resistència de les entitats davant d'amenaces macrofinanceres immediates i pertorbacions geopolítiques greus (Prioritat 1), a garantir que les entitats esmenin de manera oportuna les deficiències importants ja conegudes (Prioritat 2), i a assegurar que les entitats donin resposta als reptes derivats de la transformació digital i de les noves tecnologies, gestionant de manera prudent els riscos associats (Prioritat 3). "Aquestes prioritats segueixen basant-se en gran mesura en les establertes l'any passat", ha dit el BCE.