lagarde, bce, christine lagarde, bce, ecb

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit apujar els tres tipus d'interès oficials a la zona euro en 25 punts bàsics, una decisió que s'ha situat en línia amb les previsions. En conseqüència, el tipus dinterès de les operacions principals de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins al 3,75%, el 4,00% i el 3,25%, respectivament, amb efectes a partir del 10 de maig del 2023.

Així, la màxima autoritat monetària europea ha suavitzat les anteriors alces en els interessos, que van ser de 50 punts bàsics el juliol de l'any passat, de 75 punts bàsics a l'octubre i al setembre; i van baixar a 50 punts bàsics al febrer i al març d'aquest any. En total, el BCE ha dut a terme la setena pujada dels tipus, per situar-los en màxims des de l'octubre del 2008.

LA INFLACIÓ SEGUEIX MASSA ELEVADA

Per justificar la seva decisió, el BCE ha explicat al comunicat que "les perspectives d'inflació segueixen massa altes i ho han estat durant massa temps. A la llum de les pressions inflacionistes elevades i sostingudes, el Consell de Govern ha decidit apujar els tres tipus d'interès oficials del BCE en 25 punts bàsics. En conjunt, l'última informació disponible recolza, en línies generals, la valoració sobre les perspectives d'inflació a mitjà termini que el Consell de Govern va fer a la reunió anterior”.

"Encara que la inflació general ha baixat durant els últims mesos, les pressions subjacents sobre els preus continuen sent fortes. Alhora, les anteriors pujades dels tipus s'estan transmetent amb força a les condicions de finançament i monetàries de la zona de l'euro, mentre que els desfasaments i la intensitat de la transmissió a l'economia real continuen sent incerts”, ha afegit l'organisme presidit per Christine Lagarde.

LA POLÍTICA MONETÀRIA DEPENDERÀ DE LES DADES

Sobre possibles futures dels interessos, el BCE ha indicat que "les decisions futures asseguraran que els tipus d'interès oficials es fixin en nivells prou restrictius per aconseguir que la inflació es torni a situar de manera oportuna a l'objectiu del 2% a mitjà termini, i es mantinguin a aquests nivells durant el temps que sigui necessari”.

Així, el BCE "continuarà aplicant un enfocament dependent de les dades per determinar el nivell i la durada apropiats de la restricció. En particular, les decisions sobre els tipus d'interès oficials continuaran basant-se en la valoració de les perspectives d'inflació a la llum de les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària”.

FINALITZARÀ LA REINVERSIÓ DEL PROGRAMA APP

Sobre el procés per reduir la mida del seu balanç, conegut com a 'Enduriment Quantitatiu' (QT), el BCE ha comentat que "la mida de la cartera APP està baixant a un ritme mesurat i predictible, atès que l'Eurosistema no està reinvertint íntegrament el principal dels valors que van vencent. El descens serà, de mitjana, de 15.000 milions d'euros mensuals fins al final de juny del 2023”. A més, el BCE ha confirmat que "preveu posar fi a les reinversions en el marc de l'APP a partir del juliol del 2023".

Pel que fa al programa PEPP, el BCE "preveu reinvertir el principal dels valors adquirits en el marc del programa que vagin vencent almenys fins al final del 2024. En tot cas, la futura extinció de la cartera del PEPP es gestionarà de manera que s'evitin interferències amb l'orientació adequada de la política monetària”.

OPERACIONS DE FINANÇAMENT

Sobre les operacions de finançament a la zona euro per al sector bancari, el BCE ha orientat que “a mesura que les entitats de crèdit vagin reemborsant els imports obtinguts en el marc de les operacions de finançament a termini més llarg amb objectiu específic, avaluarà periòdicament la manera com aquestes operacions estan contribuint a l'orientació de la seva política monetària”.

Finalment, el BCE ha reiterat que "està preparat per ajustar tots els seus instruments en el marc del seu mandat per assegurar que la inflació torni a situar-se al seu objectiu del 2% a mitjà termini i preservar el bon funcionament de la transmissió de la política" monetària. El BCE compta amb tots els instruments de política monetària necessaris per subministrar suport de liquiditat al sistema financer de la zona de l'euro si fos necessari".

A més, ha conclòs l'organisme, "l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió està disponible per contrarestar dinàmiques de mercat injustificades i desordenades que constitueixin una seriosa amenaça per a la transmissió de la política monetària als països de la zona de l'euro, cosa que permet al Consell de Govern complir amb més efectivitat el mandat d'estabilitat de preus».

contador