le siege de la banque centrale europeenne bce a francfort 20240411085501

El Banc Central Europeu (BCE) ha retallat els tipus d'interès a la zona euro per primera vegada des del 2019. Tal com esperava el consens de mercat, l'organisme monetari ha rebaixat el preu dels diners en 25 punts bàsics, fins al 4, 25% en el cas de les principals operacions de finançament, mentre els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit cauen al 4,50% i la facilitat de dipòsit es redueix al 3,75%, amb efectes a partir del 12 de juny del 2024.

"Sobre la base d'una avaluació actualitzada de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària, és apropiat moderar ara el grau de restricció de la política monetària després de nou mesos durant els quals els tipus d'interès s'han mantingut sense variació”, ha explicat el BCE al comunicat.

"Des de la reunió del Consell de Govern celebrada el setembre del 2023, la inflació ha baixat en més de 2,5 punts percentuals i les perspectives d'inflació han millorat notablement. La inflació subjacent també s'ha moderat, cosa que reforça els senyals que indiquen que les pressions inflacionistes s'han afeblit, i les expectatives d'inflació s'han reduït en tots els horitzons. La política monetària ha mantingut unes condicions de finançament restrictives, cosa que, en frenar la demanda i mantenir les expectatives d'inflació fermament ancorades, ha contribuït de manera important al retrocés de la inflació”, ha afegit.

Tot i això, el BCE ha indicat que "al mateix temps, malgrat els progressos realitzats durant els últims trimestres, les pressions inflacionistes internes continuen sent intenses a causa de l'elevat creixement dels salaris, i és probable que la inflació continuï per sobre de l'objectiu fins a ben avançat el proper any".

En aquest sentit, les darreres projeccions dels experts de l'Eurosistema per a la inflació, tant general com subjacent, s'han revisat a l'alça per al 2024 i el 2025 en comparació amb les projeccions del març.

Els experts consideren ara que la inflació general se situarà, de mitjana, al 2,5% el 2024, el 2,2% el 2025 i l'1,9% el 2026. També preveuen que la inflació, excloent-ne l'energia i els aliments, se situarà, de mitjana, al 2,8% el 2024, el 2,2% el 2025 i el 2,0% el 2026. S'espera que el creixement econòmic avanci fins al 0,9% el 2024, el 1,4% el 2025 i l'1,6% el 2026.

El Consell de Govern ha afegit que "té la determinació d'assegurar que la inflació es torni a situar aviat en el seu objectiu del 2% a mitjà termini, i mantindrà els tipus d'interès oficials a nivells prou restrictius durant el temps que sigui necessari per assolir aquest objectiu". Això, a la pràctica, tanca la porta a una retallada de tipus a la reunió del juliol.

Així, "continuarà aplicant un enfocament dependent de les dades, en què les decisions s'adopten a cada reunió, per determinar el nivell de restricció i la seva durada apropiats. En particular, les seves decisions sobre els tipus d'interès es basaran en la seva valoració de les perspectives d'inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària, sense comprometre's per endavant amb cap camí concret de tipus".

D'altra banda, "el Consell de Govern també ha confirmat avui que reduirà les tinences de l'Eurosistema de valors adquirits en el marc del programa de compres d'emergència davant de la pandèmia (PEPP) en 7.500 milions d'euros mensuals de mitjana al segon semestre de l'any. Les modalitats per reduir les tinences del PEPP seran, en línies generals, semblants a les aplicades per al programa de compres d'actius (APP)”. Aquesta mesura també havia estat àmpliament descomptada pel mercat.

contador