pedro sanchez moncloa coronavirus portada

El bazuca econòmic de Pedro Sánchez ha disparat la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys un 21% en una sola jornada, fins al 1,02% des del 0,84%. Els inversors estan anticipant que les mesures anunciades pel president espanyol impactaran en el dèficit públic, la qual cosa al seu torn ha ampliat de manera important la prima de risc espanyola.

El rendiment del bo hispà a 10 anys va començar 2020 al 0,46% i va arribar a marcar un mínim anual al 0,178% fa pocs dies, el 4 de març.

No obstant això, a mesura que el coronavirus s'ha expandit pel territori i ha obligat a declarar l'estat d'alarma, el diferencial entre el deute espanyol i l'alemany s'ha disparat, a causa de la fortalesa econòmica alemanya en temps de crisi i a la feblesa de l'economia nacional, que encara no ha acabat de recuperar-se de la gran recessió de 2008 i ja afronta una crisi que pot ser fins i tot més nociva, almenys a curt termini.

El bazuca econòmic de Sánchez, que va ser ben rebut pels inversors, com ho demostra la reacció alcista de l'Ibex 35, suposa mobilitzar 200.000 milions d'euros, el 20% del PIB, dels quals 117.000 milions seran públics i la resta procedirà del sector privat.

I encara que les mesures adoptades han rebut el suport de la comunitat empresarial espanyola, els inversors internacionals descompten que la posició fiscal d'Espanya per afrontar una crisi d'aquesta envergadura és molt més feble que la situació d'Alemanya.

La Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA) ha valorat positivament el que consideren una "extraordinària" mobilització de recursos públics i privats; i ha destacat el programa d'avals, instrumentat a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), que permetrà solucionar els problemes transitoris de liquiditat que puguin estar experimentant empreses i autònoms.

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i la de les petites i mitjanes empreses (Cepyme) han valorat positivament el paquet de mesures econòmiques anunciat pel Govern per combatre l'efecte del coronavirus, perquè consideren prioritari "salvaguardar" la salut dels ciutadans i sostenir l'activitat empresarial i les cadenes de finançament.

S&P ANTICIPA UNA RECESSIÓ GLOBAL EN 2020

L'agència de qualificació creditícia S&P Global Ratings ha anticipat una recessió global en 2020 a conseqüència de la crisi del coronavirus Covid-19, que ha generat un increment en la volatilitat dels mercats financers i ha augmentat l'"estrès de crèdit".

"En combinació amb el col·lapse dels preus del petroli i l'extrema volatilitat dels mercats de capitals, això tindrà implicacions severes per als mercats crediticis de manera inevitable", han subratllat els analistes de S&P Alexandra Dimitrijevic i Gareth Williams. I una d'aquestes està sent l'augment dels diferencials perifèrics en la zona euro.

Pel que fa a l'eurozona, S&P anticipa que el seu PIB baixarà entre cinc dècimes i un punt percentual complet durant 2020 i considera que les dades econòmiques del primer trimestre estaran afectats fins a cert punt, però l'impacte significatiu tindrà lloc entre abril i juny.

Noticias relacionadas

contador