ceta-canada-trudeau

El Banc del Canadà (BoC) ha seguit l'exemple de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) de retallar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, fins al 1,25%, per intentar mitigar l'impacte econòmic del coronavirus, segons ha confirmat en un comunicat.

"Si bé l'economia del Canadà ha estat operant prop del seu potencial, amb la inflació prop de l'objectiu, el virus Covid-19 és un xoc negatiu material per a les perspectives canadenques i globals, i les autoritats monetàries i fiscals hi estan responent", ha explicat l'organisme monetari.

També ha assenyalat que, abans del brot, l'economia global mostrava signes d'estabilització. No obstant això, el Covid-19 "representa una amenaça important per a la salut de les persones en un nombre creixent de països. En conseqüència, l'activitat comercial a algunes regions ha caigut bruscament i les cadenes de subministrament han estat interrompudes".

Segons el BoC, "això ha reduït els preus dels productes bàsics i el dòlar canadenc s'ha devaluat. Els mercats mundials estan reaccionant a la propagació del virus modificant el risc en un ampli conjunt d'actius, fent que les condicions financeres siguin menys acomodatícies. És probable que a mesura que es propagui el virus, la confiança de les empreses i els consumidors es deteriori, la qual cosa deprimirà encara més l'activitat".

A més, l'entitat ha reconegut que "cada vegada és més clar que el primer trimestre de 2020 serà més feble del que esperava el BoC. La caiguda de l'activitat comercial del Canadà, si es manté, pesarà en el creixement dels ingressos. Mentrestant, la inversió empresarial no sembla estar recuperant-se com s'esperava després dels desenvolupaments positius de política comercial. A més, els bloquejos de les línies ferroviàries, les vagues de mestres d'Ontario i les tempestes d'hivern en algunes regions estan frenant l'activitat econòmica en el primer trimestre".

"En vista de tots aquests desenvolupaments", conclou l'organisme, "les perspectives són clarament més febles ara que al gener. A mesura que la situació evoluciona, el Consell de Govern està disposat a ajustar encara més la política monetària si és necessari per donar suport al creixement econòmic i mantenir la inflació a l'objectiu. Mentre els mercats continuïn funcionant bé, el banc continuarà assegurant que el sistema financer canadenc tingui suficient liquiditat".

Noticias relacionadas

contador