- En castellano:El Banco Central de Brasil acomete su noveno recorte de tipos consecutivo, hasta el 2%
El Comitè de Política Monetària del Banc Central del Brasil ha decidit per unanimitat retallar els tipus d'interès, mesurats per la 'taxa Selic', a 25 punts bàsics, fins al 2%, la novena retallada consecutiva, segons va informar en un comunicat.
La nova rebaixa s'emmarca en un context molt marcat per la pandèmia de coronavirus que, segons l'institut emissor, continua provocant la "pitjor retracció econòmica global des de la Gran Depressió". En aquest context, i malgrat alguns senyals de recuperació a les principals economies i una moderació de la volatilitat d'actius financers, l'ambient per a les economies emergents prossegueix "complicada".
Així mateix, l'entitat sosté que l'activitat brasilera mostra signes d'una recuperació parcial, encara que adverteix que els sectors més afectats per les mesures de confinament i distanciament social encara romanen en depressió, malgrat les ajudes a les rendes programades pel Govern.
Amb tot això, la institució presidida per Roberto Campos afirma que la incertesa sobre el ritme de creixement de l'economia roman "per sobre de l'usual", sobretot per al període de finals d'enguany.
Malgrat que el Comitè entén que l'entorn econòmic continua necessitant un estímul monetari "extraordinàriament alt", també reconeix que l'espai restant per a l'ús de la política monetària, "si n'hi ha, és petit".
"Qualsevol ajust futur al grau actual d'estímul tindria lloc amb un gradualisme addicional i dependrà de la percepció de la trajectòria fiscal", avisa el banc.
Així, el Comitè no preveu reduccions en el grau d'estímul monetari, tret que les expectatives d'inflació, així com les projeccions d'inflació en el seu escenari bàsic, estiguin prou prop de la seva meta objectiu.
INFLACIÓ
Respecte a les expectatives d'inflació, les previsions per a 2020, 2021 i 2022 se situen en un 1,6%, un 3% i un 3,5%, respectivament, de manera que, a l'escenari bàsic per a la inflació dissenyat per l'institut emissor, romanen factors de riscos en dues direccions.
D'una banda, el nivell d'inactivitat pot produir una trajectòria d'inflació per sota de les expectatives. Aquest risc s'intensifica si la pandèmia s'allarga i, amb això, l'entorn d'alta incertesa i més estalvis per precaució.
D'altra banda, les polítiques fiscals per contenir a la pandèmia empitjoren la trajectòria fiscal del país de manera prolongada, així com les frustracions en relació a la continuïtat de les reformes, la qual cosa es pot traduir en un increment de les primes de risc.
A més, els diversos programes d'estimulació creditícia i recomposició d'ingressos, implementats per combatre la pandèmia, poden reduir la reducció de la demanda agregada menys de l'estimat, agregant una asimetria al balanç de riscos.
"Aquest conjunt de factors implica potencialment una trajectòria d'inflació per sobre de l'horitzó projectat rellevant per a la política monetària", apunta el comunicat.
Finalment, el Banc Central considera que perseverar en el procés de reformes i ajustos necessaris per a l'economia del país és fonamental per fer possible la recuperació econòmica d'una forma sostenible, encara que també apunta que la continuïtat de les reformes i els canvis permanents en el procés d'ajust dels comptes públics poden elevar la taxa d'interès estructural de l'economia.