pboc, beijing, peoples bank, china

El Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès) ha anunciat aquest dimarts estímuls monetaris per impulsar l'activitat, que han estat molt ben rebuts pels mercats de renda variable. Tant el Hang Seng (+4%) de Hong Kong com el Shanghai Composite (+4,1%) xinès han registrat fortíssims guanys. Altres borses asiàtiques com el Nikkei japonès (+0,5%) també han reaccionat de manera positiva, encara que en menor mesura.

El governador de l'organisme monetari, Pan Gongsheng, ha anunciat una sèrie de mesures d'estímul destinades a millorar la confiança en la macroeconomia, el mercat immobiliari i el mercat de capitals. "La mesura és audaç en termes històrics i es produeix abans del que s'esperava. Avaluarem el seu impacte i revisarem les nostres previsions per a la Xina en el futur proper", expliquen des d'Oxford Economics.

Les mesures de política monetària inclouen retallades de la taxa d'interès i del coeficient de reserves obligatòries (RRR, per les sigles en anglès), ajustaments als préstecs hipotecaris i suport a la borsa. "La debilitat contínua de l'economia nacional i la retallada descomunal dels tipus per part de la Reserva Federal (Fed) van ser els catalitzadors probables darrere de l'última mesura del Banc Popular de la Xina", afegeixen aquests experts.

Segons la seva opinió, les dades econòmiques d'agost, més febles del que s'esperava, suggereixen que "ha augmentat el risc de no assolir l'objectiu de creixement d'aquest any. Al pla extern, les enormes retallades de tipus de la Fed la setmana passada, juntament amb l'entrada en mode de flexibilització d'altres bancs centrals importants, han alleujat la pressió depreciatòria sobre el iuan xinès i han proporcionat al PBoC més marge per flexibilitzar la política monetària”.

Sobre les mesures, destaquen que és la primera vegada des de la pandèmia que el banc central ofereix una combinació de retallades de tipus, retallades del RRR i polítiques monetàries estructurals alhora.

D'altra banda, remarquen que "una retallada de 20 punts bàsics en el tipus d'interès repo invers a 7 dies i una retallada generalitzada de 50 punts bàsics de l'RRR també són poc freqüents".

A més, indiquen que el governador Pan Gongsheng ha enviat "un senyal 'dovish'" (acomodatícia) als mercats, en expressar "la seva disposició de proporcionar suport addicional en el futur si calgués". En aquest sentit, comenten que ha esmentat la “possibilitat de reduir encara més l'RRR i ampliar l'escala de la política monetària estructural”.

TOTES LES MESURES ANUNCIADES PEL PBOC

A continuació, expliquem detalladament totes les mesures anunciades pel PBoC aquest dimarts. Les destinades a l'economia general són les següents:

1. Taxa de política monetària: reducció de la taxa de recompra inversa a 7 dies a 20 punts bàsics, fins a l'1,5%. Això conduirà a una reducció de la taxa d'interès de la facilitat de préstec a mitjà termini a 1 any i de les taxes preferencials dels préstecs.

2. Coefficent de reserves obligatòries (RRR, per les sigles en anglès): reducció de l'RRR en 50 punts bàsics (en termes generals) fins a una mitjana del 6,6%, alliberant al voltant d'1 bilió de iuans en liquiditat. El governador Pan ha indicat la possibilitat d'una retallada addicional d'entre 25 i 50 punts bàsics per a aquest any.

MESURES PER AL MERCAT IMMOBILIARI

El PBoC també ha anunciat mesures específiques per al mercat immobiliari.

1. Taxa d'interès hipotecària: reducció de la taxa d'interès de les hipoteques existents en aproximadament 50 punts bàsics. "Això reduiria la bretxa de taxes d'interès entre les hipoteques noves i les existents, que ha estat una motivació clau perquè els compradors d'habitatges paguin els préstecs hipotecaris per avançat durant els darrers dos anys", expliquen des d'Oxford Economics.

2. Ràtio de pagament inicial: alinear la ràtio de pagament inicial de les compres de primer i segon habitatge (actualment al 25%) fins al 15%.

MESURES PER AL MERCAT DE CAPITALS

Pel que fa al mercat de capitals, el PBoC ha anunciat les mesures següents:

1. Una línia de swap: establir una línia de política monetària estructural de 500.000 milions de iuans que permetrà a les empreses de valors, les empreses de gestió de fons i les companyies d'assegurances aprofitar la liquiditat, en comprar accions a través d'una línia de swap on pignorin els seus actius per actius d'alta qualitat (com lletres del Banc Popular de la Xina i bons del Govern).

2, Refinançament: establir una línia de refinançament de 300.000 milions de iuans (amb una taxa d'interès de l'1,75%) per orientar els bancs a donar suport a les recompres i compres d'accions de les empreses que cotitzen a la borsa.

Noticias relacionadas

contador