ep archivo   bandera de suiza
RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / CONTACTOPHOTO - Archivo

El Banc Nacional de Suïssa (SNB, per les sigles en anglès), ha retallat els tipus d'interès aquest dijous de manera inesperada, en reduir el preu del diner fins a l'1,5% des de l'1,75% (el consens esperava que es mantingués a l'1,75%).

"La flexibilització de la política monetària ha estat possible gràcies al fet que la lluita contra la inflació durant els darrers dos anys i mig ha estat eficaç. Des de fa alguns mesos, la inflació ha tornat a situar-se per sota del 2% i, per tant, al rang que l'SNB equipara amb l'estabilitat de preus. Segons les noves previsions, és probable que la inflació també es mantingui en aquest rang durant els propers anys", ha explicat l'organisme monetari en un comunicat.

"Amb la decisió, l'SNB té en compte la reducció de la pressió inflacionària, així com l'apreciació del franc suís en termes reals durant l'any passat. La retallada de la taxa d'interès oficial també dona suport a l'activitat econòmica. La flexibilització d'avui garanteix així que les condicions monetàries segueixin sent apropiades", ha afegit el banc central helvètic.

En aquest sentit, l'SNB ha indicat que "seguirà de prop l'evolució de la inflació i ajustarà la política monetària novament si és necessari per garantir que la inflació es mantingui dins del rang compatible amb l'estabilitat de preus a mitjà termini".

L'entitat ha destacat que la inflació a Suïssa es va situar a l'1,2% al febrer i que la previsió per a l'IPC és que se situï a l'1,4% durant el 2024, a l'1,2% el 2025 i al 1,1% el 2026, assumint que els tipus d'interès es mantenen a l'1,5% actual durant els tres exercicis.

PERSPECTIVES GLOBALS

L'SNB ha explicat que "després d'haver disminuït ràpidament a molts països el 2023, la inflació ha baixat a un ritme una mica més lent als últims mesos" i "a molts països segueix per sobre dels objectius dels bancs centrals. En aquest context, molts bancs centrals han deixat sense canvis la seva política monetària restrictiva de moment”.

Per això, considera "probable que el creixement econòmic mundial segueixi sent moderat als propers trimestres", i que "la inflació segueixi disminuint, sobretot a causa de la política monetària restrictiva".

Tot i això, l'SNB ha assenyalat que "aquest escenari per a l'economia global encara està subjecte a riscos importants". Perquè "la inflació podria romandre elevada durant més temps en alguns països, cosa que requeriria una política monetària més estricta del que s'esperava a l'escenari base. De la mateixa manera, les tensions geopolítiques podrien augmentar. Per tant, no es pot descartar que la activitat econòmica mundial sigui més feble del que se suposa”.

Sobre l'economia suïssa, l'SNB ha considerat "probable que el creixement continuï sent modest als propers trimestres". Sobretot perquè "la feble demanda exterior i l'apreciació del franc suís en termes reals durant l'any passat tenen un efecte descoratjador".

"En general", ha pronosticat l'organisme, "és probable que el PIB de Suïssa creixi al voltant de l'1% aquest any. En aquest entorn, és probable que la desocupació continuï augmentant gradualment i que la utilització de la capacitat de producció disminueixi una mica més".

Finalment, l'SNB ha precisat que "les nostres previsions per a Suïssa, igual que per a l'economia mundial, estan subjectes a una incertesa significativa", ja que "el risc principal és una activitat econòmica més feble a l'exterior".

Noticias relacionadas

contador