dl shanghai china street scene generic city peoples republic of china pb
Sharecast / Wei Zhu via Pixabay

El Banc Mundial ha retallat la previsió de creixement per a la Xina i veu riscos a la baixa per a l'economia del gegant asiàtic durant el 2022.

"S'espera que el creixement del PIB real arribi al 8,0% aquest any, 0,5 punts percentuals menys que la previsió anterior. Es projecta que el creixement es moderarà al 5,1% el 2022, més a prop del seu potencial, reflectint efectes de base menys favorables, menys suport de les exportacions, i els esforços continus del Govern per reduir el palanquejament de l'economia", ha assenyalat el Banc Mundial (BM) al seu informe sobre la Xina.

"Es preveu que l'economia de la Xina es desacceleri el 2022. Després d'un fort repunt a la primera meitat del 2021, l'activitat econòmica a la Xina es va refredar ràpidament a la segona meitat d'aquest any", ha constatat l'organisme.

"Encara que es preveu que el creixement es desaccelerarà el proper any, esperem que es recuperi l'impuls, ajudat per una postura fiscal més favorable", ha afegit el BM. En aquest sentit, el Banc Popular de la Xina va retallar lleugerament els tipus d'interès fins al 3,8% des del 3,85% aquest dilluns, amb la intenció d'enviar un missatge més acomodatici als mercats, en la primera retallada d'aquest tipus des de l'abril del 2020.

El BM ha alertat que "els riscos a la baixa per a les perspectives econòmiques de la Xina han augmentat. Els brots domèstics renovats de Covid-19, incloent-hi la nova variant òmicron, podrien provocar més interrupcions en l'activitat econòmica. Una recessió severa i perllongada al sector immobiliari altament palanquejat planteja un altre risc a la baixa que podria tenir impactes significatius en tota l'economia”.

"A curt termini", ha afegit l'organisme, "s'han de mantenir els esforços en curs per abordar el palanquejament excessiu al sector empresarial. Les autoritats han d'estar preparades per proporcionar polítiques de relaxació, en cas que la demanda interna es mantingui lenta en mig de la persistent pandèmia i l'ajust en curs al sector immobiliari, sense abandonar els seus esforços per contenir una acumulació de riscos més gran del sector financer".

"A mitjà termini", ha explicat el BM, "Xina enfronta un difícil acte de reequilibri, pel seu objectiu de transició cap a un creixement d'alta qualitat. La pandèmia i la posterior recuperació han agreujat els desequilibris econòmics interns i externs".

"Es destaquen tres desafiaments particulars", ha conclòs l'organisme: "primer, reequilibrar la demanda externa a la interna i la inversió i el creixement impulsat per la indústria a una dependència més gran del consum i els serveis; segon; passar del pes significatiu que s'atorga al lideratge i la regulació estatals a un paper més important per als mercats i el sector privat; i tercer: transició d'una economia alta a una baixa en carboni”.

Noticias relacionadas

contador