ep sede del banco de canada 234 wellington st w ottawa on k1a 0g9 canada
BANCO DE CANADÁ/EUROPA PRESS - Archivo

El Banc del Canadà (BoC) ha complert el que esperava el mercat i ha retallat els tipus d'interès en 50 punts bàsics, fins al 3,75%. A més, ha anticipat noves baixades, amb l'objectiu de "recolzar el creixement econòmic" després que l'IPC caigués al setembre a l'1,6%, per sota de l'objectiu de l'organisme del 2%.

"Ara que la inflació ha tornat a rondar l'objectiu del 2%, el Consell de Govern ha decidit reduir la taxa de política en 50 punts bàsics per recolzar el creixement econòmic i mantenir la inflació a prop de la meitat del rang de l'1% al 3%. Si l'economia evoluciona en línies generals en línia amb el nostre últim pronòstic, esperem reduir encara més la taxa de política”, detalla en un comunicat publicat aquest dimecres.

Tot i això, matisa el BoC, "el moment i el ritme de noves reduccions en la taxa de política estaran guiats per la informació entrant" i per la seva avaluació "de les seves implicacions per a les perspectives d'inflació".

Ara com ara, les previsions de l'organisme en matèria de preus són positives, ja que espera "que la inflació es mantingui a prop de la meta durant l'horitzó de projecció, i que les pressions a l'alça i la baixa sobre la inflació s'equilibrin aproximadament".

"La pressió a l'alça provinent de l'habitatge i altres serveis disminueix gradualment, i la pressió a la baixa sobre la inflació retrocedeix a mesura que s'absorbeix l'excés d'oferta a l'economia", explica.

Pel que fa al creixement econòmic del país, que assegura recolzar amb aquesta retallada de tipus, el banc projecta un creixement del PIB de l'1,2% el 2024, del 2,1% el 2025 i del 2,3% el 2026 a mesura que "l'economia s'enforteix i l'excés d'oferta s'absorbeix gradualment".

"Es pronostica que el creixement del PIB s'enfortirà gradualment durant l'horitzó de projecció, recolzat per taxes d'interès més baixes. Aquest pronòstic reflecteix en gran mesura l'efecte net d'un repunt gradual de la despesa de consum per persona i un creixement demogràfic més lent. També es preveu que augmenti el creixement de la inversió residencial a mesura que la forta demanda d'habitatges impulsi les vendes i la despesa en renovacions”, conclou.

contador