ep archivo   sede del banco de canada en ottawa
BANCO DE CANADÁ/EUROPA PRESS - Archivo

El Banc del Canadà (BoC) ha decidit iniciar el seu procés de flexibilització monetària i ha optat per retallar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins al 4,75%, per la "continua evidència que la inflació subjacent està disminuint". A més, l'organisme anticipa més baixades, ja que el Consell de Govern creu que "la política monetària ja no ha de ser tan restrictiva".

"Les dades recents han augmentat la nostra confiança que la inflació seguirà avançant cap a l'objectiu del 2%", ha destacat l'entitat que, amb aquest moviment, en línia amb el que s'esperava, avança la Reserva Federal (Fed) pel que fa a rebaixes de taxes.

Tot i això, des del BoC han advertit que encara "persisteixen els riscos per a les perspectives d'inflació". Motiu pel qual, seguirà "de prop l'evolució de la inflació subjacent i segueix centrant-se especialment en l'equilibri entre l'oferta i la demanda a l'economia, les expectatives d'inflació, el creixement dels salaris i el comportament dels preus de les empreses".

La institució ha posat en relleu que, al Canadà, el creixement econòmic s'ha reprès el primer trimestre del 2024 després d'estancar-se a la segona meitat de l'any passat. "Amb un 1,7%, el creixement del PIB al primer trimestre va ser més lent del que preveu la TPM. La menor inversió en inventaris va frenar l'activitat. El creixement del consum va ser sòlid, al voltant del 3%, i la inversió empresarial i l'activitat immobiliària també van augmentar”, ha indicat.

Pel que fa al mercat laboral, les dades mostren que les empreses continuen contractant, encara que l'ocupació ha crescut a un ritme més lent que la població en edat de treballar. "Les pressions salarials persisteixen, però sembla que s'estan moderant gradualment. En general, les dades recents suggereixen que l'economia continua operant amb un excés d'oferta", ha analitzat el BoC.

Pel que fa a la inflació, l'IPC general va disminuir l'abril al 2,7%, alhora que la variable subjacent va continuar amb el procés de desacceleració. "Les mesures a tres mesos suggereixen un impuls a la baixa continu. Els indicadors de l'amplitud dels augments de preus en tots els components de l'IPC han continuat baixant i s'acosten a la mitjana històrica. No obstant, la inflació dels preus de l'habitatge continua sent alta", ha emfatitzat l'entitat.

Per tot això, "el banc es manté ferm en el compromís de restablir l'estabilitat de preus per als canadencs".

Després de l'anunci del BoC, els experts de TD Securities, diuen que "pel que fa a la resta de l'any, el banc va deixar clar que esperava una flexibilització a un ritme mesurat, ja que un cicle de retallada ràpida 'podria posar en perill el progrés que hem aconseguit'. Un cicle de flexibilització gradual és assenyat i probable, però simplement assenyalaríem que seria inusual en relació amb la història que el BoC seguís la primera retallada d'un cicle amb una pausa”.

En aquest sentit, Tiff Macklem, governador del banc, ha declarat en conferència de premsa que "és raonable esperar noves retallades de la nostra taxa dʻinterès de política".

"Les retallades al juny i juliol seguits d'una pausa al setembre podrien molt fàcilment complir amb els criteris del banc per a un cicle de flexibilització gradual i, com a tal, esperem una altra retallada de taxes de 25 punts bàsics al juliol. Pel que fa a la resta de 2024, esperem que les perspectives de creixement i inflació s'hagin moderat prou perquè el BoC retalli 50 punts bàsics addicionals al quart trimestre”, conclouen aquests analistes.

contador