El Banc Central de Turquia ha anunciat la seva intenció d'"ajustar" la seva política monetària durant la següent reunió del seu Comitè de Política Monetària, que se celebrarà el proper 13 de setembre, a la vista de l'evolució dels últims esdeveniments i per tal de garantir l'estabilitat dels preus, obrirà així la porta a una pujada del preu del diner, situat al 17,75%.
"Els esdeveniments recents respecte a les perspectives d'inflació indiquen riscos significatius per a l'estabilitat de preus", ha reconegut l'institut emissor del país otomà en un comunicat, després de conèixer que la taxa d'inflació de Turquia va registrar a l'agost una pujada interanual del 17,90%, la més gran en 15 anys.
En aquest sentit, el Banc Central de Turquia ha assegurat que "adoptarà les accions necessàries per donar suport a l'estabilitat de preus", de manera que va avançar que la posició de la seva política monetària "serà ajustada durant la reunió de setembre del Comitè de Política Monetària a la vista dels últims esdeveniments".
Així mateix, la institució presidida per Murat Çetinkaya ha reiterat el seu compromís de seguir fent ús de "tots els instruments disponibles" darrere d'aconseguir el seu objectiu d'estabilitat de preus.
L'anunci del Banc de Turquia ha arribat minuts després que l'Insitut d'Estadística del país otomà hagi anunciat que la taxa d'inflació interanual turca va arribar l'agost al 17,90%, enfront del 15,85% del juliol, xifra que representa la major pujada anual dels preus des de finals de 2003.
La major pujada anual de preus durant el mes d'agost va correspondre al transport (+27,13%), per davant del mobiliari i articles de llar (+23,76%), els aliments (+19,75%), els hotels i restaurants (+14,83%) i l'oci i cultura (+12,15%).
Per la seva banda, els preus de producció industrial de Turquia van registrar a l'agost una pujada interanual del 32,13%, enfront de l'alça del 25% del mes anterior. En comparació amb el mes anterior, la inflació majorista va pujar un 6,60%.
Aquesta pujada dels preus a nivell general i majorista va tenir el seu reflex en l'agreujament de la caiguda de l'activitat de les fàbriques turques, segons l'índex PMI manufacturer, que ha baixat a 46,4 punts des dels 49 del mes anterior, encadenant la seva cinquè descens mensual consecutiu, segons les dades publicades per IHS Markit i la Cambra de Comerç d'Istanbul.
El debilitament de la lira va tenir un efecte "central" en l'empitjorament de les condicions de negoci a Turquia, contribuint a un enfortiment de les pressions inflacionistes. De fet, els preus dels materials i dels productes acabats van registrar a l'agost el major increment des que van començar els registres de l'enquesta PMI el juny de 2005.
"Els esdeveniments als mercats de divises van tenir un gran impacte sobre el sector manufacturer turc i van causar un repunt de les pressions inflacionistes i un difícil entorn de demanda", va declarar Andrew Harker, directiu d’IHS Markit, subratllant, d'altra banda, l'efecte positiu sobre les exportacions turques, que van créixer a l'agost per segon mes consecutiu.
La lira turca acumula una depreciació enfront del dòlar del 42,6% aquest any, cotitzant actualment en 6,600 lires per cada 'bitllet verd', després d'arribar a caure a mitjans d'agost fins a les 7,2149 lires per dòlar.