le premier ministre indien narendra modi arrive le premier jour de la session budgetaire a new delhi 20240604141051

El banc central de l'Índia (RBI, per les sigles en anglès) ha mantingut els tipus d'interès sense canvis en el 6,5% per vuitena vegada consecutiva, en què ha estat la primera reunió després del recompte de les eleccions que ha donat la victòria, una vegada més, a l'actual primer ministre Narendra Modi, tot i que ha aconseguit un resultat pitjor del que s'esperava.

Amb aquesta decisió, que era esperada pel mercat, el banc manté la seva postura dura de "retirada de l'acomodació", tot i que cal destacar que dos membres del Comitè de Política Monetària (MPC) han votat a favor d'una retallada, davant del que ha ocorregut a la reunió anterior, quan només va ser un membre el que ho va fer.

"L'MPC ha decidit seguir centrat en la retirada de l'acomodació per garantir que la inflació s'alineï progressivament amb l'objectiu, alhora que dona suport al creixement. Aquestes decisions estan en consonància amb l'objectiu d'assolir la meta de mitjà termini per a l'índex de Preus al Consum (IPC) del 4%”, ha destacat el banc en una nota.

L'RBI ha mantingut els tipus pel sòlid creixement econòmic, que continua donant espai per concentrar-se a reduir la inflació. Tot i que la veritat és que l'ajustada victòria de Modi, que l'obligarà a governar en coalició, ha despertat certes reticències.

I és que aquesta situació pot fer que el nou govern es desviï de la seva trajectòria fiscal conservadora, augmentant la despesa social per apuntalar el suport, cosa que en última instància podria mantenir la inflació molt per sobre de l'objectiu del banc central.

El mercat estima que de moment l'RBI mantindrà la seva política sense canvis durant més temps. De fet, el consens d'analistes no espera cap flexibilització fins a l'últim trimestre d'aquest any, i creu que el banc central de l'Índia només es mourà després que la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) comenci a relaxar la política monetària.

Tot i això, el governador Shaktikanta Das ha insinuat aquest divendres, en roda de premsa, que l'RBI podria estar disposat a actuar abans que la Fed, assenyalant que les seves decisions de política monetària estan determinades pel creixement intern i les condicions d'inflació, i no pel que pugui o no fer el banc central més gran del món.

"M'agradaria afirmar sense ambigüitats que, encara que estem pendents de si els núvols s'acumulen o s'aclareixen als horitzons llunyans, juguem segons les condicions meteorològiques locals", ha apuntat sobre això.

Després d'això, ha afegit que "amb un creixement ferm, la política monetària té més marge per perseguir l'estabilitat de preus i garantir que la inflació s'ajusti al'objectiu de forma duradora". Així s'ha pronunciat després que el banc central de l'Índia hagi elevat la seva projecció de creixement econòmic per a l'actual any fiscal fins al març del 2025 del 7% al 7,2%, i hagi mantingut la previsió d'inflació al 4,5%.

Cal recordar que el creixement va superar el 8% l'any fiscal passat, mentre que la inflació va ser del 4,83% a l'abril, encara molt per sobre de l'objectiu del banc central.

Segons Das, els responsables polítics han de romandre atents als riscos d'inflació, i "les incerteses relacionades amb els preus dels aliments necessiten una vigilància estreta".

Noticias relacionadas

contador