evergrandecb11

Wall Street cau amb ganes, un 2%, al començament d'una setmana durant la qual els inversors es fixaran en dos grans aspectes fonamentals que mouran els mercats els propers dies. D'una banda, la situació financera del gegant xinès immobiliari Evergrande; i de l'altra la reunió sobre política monetària de la Reserva Federal (Fed).

  • 43.297,03
  • -

La sessió començava amb fortes reculades per a la renda variable nord-americana, amb el Nasdaq deixant-se un 2,1%. Al llarg de la tarda, les caigudes s'havien moderat, però a hores d'ara l'índex tecnològic es deixa un 2,5%, el Dow Jones, un 1,9% i l'S&P 500, un 2%.

Sobre Evergrande, el col·lapse d'aquesta companyia pot provocar un terratrèmol a les borses mundials si finalment el govern xinès decideix deixar-la caure. Els experts de Danske Bank afirmen que "l'agitació d'Evergrande afecta el sentiment de risc global".

En la seva opinió, "el contagi d'Evergrande pot estendre's a altres promotors i ara tot el mercat creditici xinès mostra un perillós deteriorament de la confiança dels inversors, i sembla probable que només la intervenció del govern pugui aturar la bola de neu".

"Qualsevol desacceleració a la Xina tindria implicacions significatives. La situació també té ressons incòmodes de 2015, quan els temors sobre el deute xinès van provocar una gran correcció de mercat", afirma Russ Mould, director d'inversions d'AJ Bell.

"Una combinació d'inflació i una desacceleració global, és a dir, estagflació, és el gran temor que aguaita els inversors, i això haurà d'abordar si els mercats volen recuperar el seu equilibri", afegeix aquest expert.

Per la seva banda, els analistes de Goldman Sachs afirmen que la principal amenaça a curt termini és la pujada d'impostos a les empreses que prepara l'Administració Biden als Estats Units.

REUNIÓ DE LA RESERVA FEDERAL

L'altra gran referència per al mercat aquesta setmana és la reunió de la Fed. El banc central ha de comunicar al mercat la seva visió sobre l'economia en un moment en què conflueixen diferents dinàmiques perilloses per al mercat.

D'una banda, la inflació als EUA segueix elevada, tot i la desacceleració mostrada per les dades d'agost. I d'altra banda, els riscos a la baixa per al creixement global estan augmentant, segons mostren molts indicadors. Tot això mentre l'organisme ha començat a debatre la retirada dels seus estímuls per lluitar contra la pandèmia.

En aquest escenari, els analistes esperen que el banc central decideixi esperar una mica més, fins a la reunió de primers de novembre, per comunicar al mercat els detalls sobre l'inici del tapering.

ESTRATÈGIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell estratègic, Wall Street acumula una correcció mitjana superior al 2% al setembre des dels seus màxims històrics, de manera que les caigudes actuals encaixen a la perfecció amb una recollida de beneficis per sanejar els forts guanys anuals acumulats fins a la data.

Setembre sol ser un mes negatiu per a les borses mundials, i les vendes de les últimes jornades són totalment normals des d'un punt de vista tècnic.

En l'actualitat empresarial, Pfizer (+1,6%) ha anunciat que la vacuna que ha desenvolupat al costat de BioNTech és segura i genera una resposta immunitària "robusta" en nens d'entre cinc i onze anys. Les empreses han provat un règim de dues dosis de deu micrograms, a prop d'un terç de la dosi utilitzada per a adolescents i adults, que han estat administrades amb tres setmanes de diferència.

Així mateix, els valors bancaris estan caient enmig d'un descens dels rendiments dels bons pels temors de la desacceleració que envaeixen el mercat. Bank of America es deixa un 3%, mentre que Citizens Financial Group i Citigroup a cauen prop d'un 4%.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1,5%, fins als 70,89 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,09% i es canvia a 1,1714 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 0,32%, fins als 1.757 dòlars; i el bitcoin cau un 8,01%, fins als 43.725 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins a l'1,333%.

Noticias relacionadas

contador