- -39,30
- -0,34%
Les places europees passaven al verd a mig matí després de les paraules de Mario Draghi des de Sintra. El president del BCE ha dit que la QE encara té un "marge de maniobra considerable" i ha recalcat que una baixada de tipus és una de les eines amb què compta el BCE en cas de ser necessari. Però les pujades s'han accelerat encara més, després que el president dels Estats Units, Donald Trump anunciés al seu compte de Twitter que ha tingut una "molt bona conversa telefònica" amb el president xinès i tindran "una reunió estesa" la setmana que ve al G-20 al Japó. Començant els seus respectius equips a conversar abans de la reunió.
Així les coses, l'IBEX 35, ha passat de caure un 0,75% durant els primers compassos a tancar amb una pujada de l'1,19% (9.240 punts) i ha posat fi a dues jornades de caigudes. També s'han alçat la resta de places europees (CAC: +2,2%; DAX: +2%; FTSE 100: +1,1%; FTSE Mib: +2,4%).
El president del BCE ha tornat a obrar la seva màgia. S'esperava que repetís el seu discurs 'dovish' del passat 6 de juny, amb motiu de la reunió de tipus del BCE, i fins i tot l'ha intensificat en apuntar a aquest "marge de maniobra considerable" de la QE. Avui també parlen Peter Praet, Philip Lane, Mark Carney o Stanley Fischer. Una agenda molt atapeïda i completa que, sens dubte, manté en suspens el mercat. A més, aquest dimarts comença la reunió de dos dies de la Fed. Demà se'n coneixeran les conclusions i el mercat espera que Jerome Powell deixi la porta oberta a una baixada de tipus al juliol.
"Amb tota l'atenció posada en la Reserva Federal, és fàcil oblidar que el Banc Central Europeu s'enfronta a un problema encara més gran. Amb la sortida del president del BCE, Mario Draghi, a finals d'octubre, i l'economia a Europa trontollant, el discurs d'avui a Sintra podria oferir més pistes sobre fins a quin punt el BCE pot considerar la relaxació monetària, més enllà del programa TLTRO de setembre", assenyala Michael Hewson, analista cap de CMC Markets a Londres en un comentari abans de l'obertura del mercat.
I per seguir la festa, Trump ha tornat a animar els mercats a cop de tuit. Anticipa que es reunirà amb Xi Jinping en la cimera del G-20 al Japó, la propera setmana.
A l'iBEX 35 de la borsa espanyola, 7 valors han tancat amb caigudes, sent-ne Bankinter i Bankia els més castigats en deixar-se un 2,1% i un 1,9% respectivament. En la banda oposada, Arcelor Mittal ha liderat les pujades en pujar un 6% al costat d'Enagas que s'ha revalorat un 3,2%.
L'agenda d'aquest dimarts inclou també dades macro destacats. El ZEW de confiança inversora a Alemanya el juny va quedar en -21,1 davant l'estimació de -5,7. Així mateix, l'IPC de la zona euro el maig va pujar un 1,2% enfront de l'1,2% previst. A l'àmbit empresarial, Indra ha seguit caient (-0,8%) després de deixar-se ahir un 7% enfront de la propera compra d'ITP. Fora d'Espanya es continua parlant de Deutsche Bank i de la seva decisió de crear un banc dolent. Per la seva banda, el fabricant alemany de xips Infineon ha recaptat 1.500 milions d'euros en una ampliació de capital accelerada per a l'adquisició de Cypress Semiconductor.
Així mateix, el mercat està atent a les tensions creixents entre els EUA i l'Iran després que els Estats Units hagi anunciat l'enviament de 1.000 soldats a l'Orient Mitjà a causa de les preocupacions per l'amenaça que suposa l'Iran. Els temors a una confrontació entre l'Iran i els EUA han augmentat des de dijous passat, quan dos petroliers van ser atacats al Mar d'Oman.
De tornada a Europa, els sis candidats del Partit Conservador que queden per reemplaçar a la primera ministra britànica, Theresa May, s'enfrontaran a una segona ronda de votació secreta aquest dimarts, amb Boris Johnson com a clar favorit tot i negar-se a participar en el debat televisiu de diumenge.
Finalment, el mercat parla avui de la nova moneda digital de Facebook, a la qual sorprenentment han anomenat libra i que veurà la llum el 2020. Mentre el bitcoin vola per sobre de 9.000 dòlars impulsat per aquesta moneda digital.
ANÀLISI TÈCNICA
Sessió molt interessant la que ens ha deixat l'IBEX aquest dimarts. "Tenim una sessió de menys a més de manual". Hem arribat a caure un 0,75% durant les primeres hores de la sessió per tancar amb pujades superiors a l'1%, "i hem dibuixat el que es coneix com un envolupant alcista". Figura que acostuma a portar rebots a curt termini, explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.com
Però ara "el més important és comprovar si serem capaços de tancar a curt termini per sobre de la resistència dels 9.335 punts". En fer-ho, i amb el permís del buit baixista setmanal dels 9.410 punts, "es pot dir que el nostre índex estaria donant forma a un 'cap i espatlles' invertit, figura d'implicacions alcistes que si es compleix hauria llançar-nos per sobre dels màxims anuals (9.588)", afegeix.
Tot i això, "els futurs europeus pugen clarament per sobre del selectiu espanyol, concretament un 2%. I ja tenim els futurs del DAX i l'Euro Stoxx 50 a les portes de les resistències que presenta en els màxims anuals", els màxims de principis de maig. Aquesta debilitat del nostre IBEX "respecte als nostres veïns, es deu a la debilitat que en línies generals continua mostrant la banca". Tenim massa pes específic en els bancs i aquests "ens estan llastrant durant les últimes setmanes" conclou l'expert.