• Les caigudes de les últimes setmanes incrementen el marge respecte al preu dels analistes
  • L'IBEX ha acomiadat el trimestre amb tres setmanes de caigudes, cosa que no passava des de novembre
ep bolsamadrid ibex 35 parque 20170529180004
EUROPA PRESS

No hi ha mal que per bé no vingui. Les recents caigudes de l'IBEX 35, que ha encadenat tres setmanes baixistes seguides per primera vegada des del novembre, han engreixat el potencial alcista d'un nombre considerable dels seus socis. Dotze d'ells afronten la segona meitat de l'any amb un marge de pujada de doble dígit, que és el que separa la seva cotització actual de la qual li atorga el consens de mercat.

És el saldo que reflecteix l'índex de referència dels parquets espanyols després d'un semestre que ha acabat amb sensacions contraposades. D'una banda, l'IBEX ha signat el seu millor primer semestre des de 2003, amb una pujada de l’11,7%. Però és que, d'altra, aquest primer semestre se li ha fet llarg. Ha anat de més a menys, i així ho acredita que ha enllaçat tres setmanes baixistes consecutives, cosa que no es veia des de la incertesa que va acabar en la victòria electoral de Donald Trump als EUA a les eleccions de novembre de 2016.

Aquest cansament final és el que torna a deixar recorregut alcista als preus objectius que els analistes atorguen als valors de l'IBEX. Segons el consens de mercat recollit per FactSet, fins a 12 compten amb un potencial superior al 10%.

Encapçala la llista ArcelorMittal, amb un marge del 27% per arribar fins als 25,37 euros del consens de mercat. Amb un recorregut alcista del 19% el segueixen Siemens-Gamesa i Acerinox, els preus objectius se situen als 22,3 i als 14,29 euros, respectivament.

A continuació figura ja un dels pesos pesats de l'IBEX que es colen entre els valors els quals millor miren els analistes i els quals encara no miren tan bé els inversors. Es tracta de Telefónica. Cotitza a 9,04 euros, quan el consens creu que hauria d'arribar als 10,51 euros, de manera que compta amb un marge del 16%.

Els altres 'blue xips' de l'IBEX amb un potencial superior al 10% són Inditex i Repsol. La primera la separa un 13% per arribar fins als 38,05 euros del consens; la segona, un 10,5% per escalar fins als 14,8 euros.

La constructora ACS posseeix un marge alcista proper al 15% respecte al preu del consens de mercat, situat als 38,83 euros. Amb un recorregut comprès entre el 13% i el 14% figuren Técnicas Reunidas (38,55 euros), Ferrovial (22,09 euros) i Acciona (87,45 euros). I entre el 10% i l’11% es mouen Cellnex (20,02) i Meliá Hotels (14,49 euros).

UNA DESENA SENSE POTENCIAL

A l'altre extrem de l'índex figuren els 10 valors que no compten amb potencial per al consens de mercat. És el cas de Bankia, que s'ha menjat més que de sobres el seu potencial amb les pujades viscudes després de concretar l'absorció de BMN. Cotitza a 4,23 euros, quan el seu preu objectiu no passa dels 4,01 euros.

Un altre banc, Bankinter, el segueix a la llista, ja que s'ha passat gairebé un 5% dels 7,69 euros que li atorguen els experts. Aena supera en un 4% els 163,97 euros en què la veu el consens.

Dos bancs, BBVA i CaixaBank també han corregut tant durant el primer semestre que han consumit el seu potencial. Cotitzen a 7,27 i 4,18 euros, respectivament, quan el preu mitjà dels analistes se situa als 7,1 i als 4,1 euros.

Abertis (15,69 euros), Amadeus (50,92 euros), Mapfre (2,98 euros), Viscofan (50,84 euros) i Grifols (24,29 euros) completen el bloc de components de l'IBEX que també s'han passat de revolucions respecte al preu objectiu del consens de mercat.

A L'ESPERA DELS RESULTATS... I ELS BANCS CENTRALS

Aquestes són les credencials amb què els valors de l'IBEX afrontaran la primera prova de foc del segon semestre, consistent en la presentació dels resultats dels sis primers mesos de 2017 que arrencarà a mitjans de juliol i que serà un dels factors determinants en el comportament de les accions aquest estiu.

Juntament amb els comptes semestrals, els inversors seguiran pendents de les declaracions dels banquers centrals pel que fa a la retirada dels estímuls monetaris durant els propers mesos. L'abundant liquiditat proporcionada pels 'senyors dels diners' ha estat el catalitzador fonamental de les compres en la renda variable -i en altres actius- durant el primer semestre del 2017, de manera que qualsevol novetat que pugui drenar part d'aquesta liquiditat repercutirà en l'ànim dels inversors i en les accions de les companyies.

Noticias relacionadas

contador