- Els mercats asiàtics, tot i que s'han ressentit aquest dilluns, també han registrat retallades contingudes
- La Xina és el gran “tresor enterrat” en tot aquest conflicte. Les seves relacions amb els Estats Units podrien ressentir-ne encara més
Les tensió provocada per les actuacions militars de Corea del Nord ha arribat a unes cotes que alguns mitjans qualifiquen aquest dilluns com a "màximes". Corea del Nord ha fet la prova definitiva amb una bomba d'hidrogen que té set vegades la capacitat de la bomba que va arrasar Hiroshima. Davant d'aquest nou moviment, dóna la impressió que ja poc més pot fer el règim de Pyongyang, com no sigui llançar algun d'aquests míssils contra un objectiu més enllà de les profunditats dels oceans.
L'actuació de Corea del Nord feia preveure fortes caigudes als mercats de renda variable, però les borses asiàtiques han aguantat aquesta matinada amb retallades inferiors a l'1% i les europees estan fent el mateix. L'IBEX és l'índex que més es deixa d'entre les places del Vell Continent, amb retallades del 0,6% (10.238 punts). La resta perd entre un 0,4% i un 0,5% en una mostra que els inversors es mantenen, per ara, tranquils.
“El risc que el problema a Corea del Nord derivi en sancions comercials dels EUA a la Xina s'ha redoblat, amb l'impacte negatiu conseqüent en l'economia xinesa i mundial", assenyalen des de Danske Bank
La pregunta en aquest moment, segons Hussein Sayed, estrateg en cap d’FXTM, és si les tensions portaran a la negociació diplomàtica o a la guerra. La resposta, segons ell, és que la possibilitat d'una guerra queda lluny. Els inversors ho saben i per això, de moment, no semblen sentir-se preocupats. "Un atac militar a Corea del Nord podria significar un flux incontrolable de refugiats a la Xina, la inestabilitat de la regió, la interrupció del comerç i, per descomptat, cap país desitjaria això", assenyala Sayed, alhora que recorda que la Xina és l’aliat polític i econòmic més proper al règim de Kim Jong-un.
Els líders de tot el món estan dividits sobre com afrontar aquesta situació. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha dit que Corea del Nord "només s'entén una cosa" i, encara que no ha especificat quina és aquesta "cosa", es dóna per fet que es refereix a una acció militar. No obstant això, Trump també ha assenyalat que estan "sospesant altres opcions" i ha parlat d'aturar tot el comerç amb qualsevol país que faci negocis amb Corea del Nord. Encara que, per ara, la situació de tensió no ha anat a més, des d’FXTM avisen que la cautela ha de romandre en aquests moments.
"El risc d'una acció militar immediata per part dels Estats Units sobre Corea del Nord segueix sent una cosa remota", afegeix en aquest sentit Naeem Aslam, expert de Think Markets. Per la seva banda, els experts de Natixis assenyalaven la setmana passada, després del llançament del míssil que va sobrevolar el Japó, que Corea del Nord no es convertirà en el gran problema dels mercats. "Els inversors poden esperar que la situació de Corea del Nord retorni a l'inquietant status quo que ha prevalgut durant diversos anys", assenyalava Dave Lafferty, estrateg en cap de Natixis Global Asset Management.
Els analistes de Danske Bank també descarten que la recrudescència de la crisi nuclear a Corea del Nord derivi en un conflicte militar a gran escala. Per començar, "la reacció als mercats asiàtics la passada matinada ha estat més aviat limitada perquè els operadors no creuen que la situació s'escapi de les mans de les potències implicades", argumenten els experts de l'entitat danesa. La majoria de parquets del continent ha caigut, de mitjana, un 1% -encara que el Kospi, l'índex de referència de la borsa de Seül, ha arribat a registrar pèrdues per sobre de l’1,7% -, senyal que "el mercat està tranquil i té present que les anteriors escalades han tingut efectes limitats".
Així, Allan von Mehren, economista del banc amb seu a Copenhaguen, opina que "la guerra és un desenllaç poc probable" perquè els seus efectes serien "perjudicials" per a totes les parts implicades. De fet, el mateix secretari de defensa dels EUA, James Mattis, que a les últimes hores ha promès una "resposta militar gegantina", ha reconegut al passat que les conseqüències d'un conflicte armat serien "catastròfiques".
Experts de Rabobank abunden en aquesta qüestió i subratllen que hi ha una "paradoxa en joc". "Com més gran és l'amenaça nuclear de Corea del Nord, menor és la probabilitat que aquesta bel·licosa retòrica es traslladi en accions", indiquen.
Von Mehren qualifica el recent "estira i arronsa" de les dues parts d'exhibició de forces. "Els EUA i Corea del Sud volen mostrar a Pyongyang que són capaços d'aniquilar el règim de Kim Jong-un i, des de Corea del Nord, la seva estratègia consisteix a mostrar que són capaços d'igualar qualsevol cop militar amb una resposta que pot arribar a desencadenar una guerra nuclear amb els EUA", explica l'expert de Danske Bank.
EFECTES COL·LATERALS A LA XINA
A la pregunta que plana sobre tots els analistes, ‘què ve ara?’, aquest expert respon que se seguirà amb l'escalada verbal i militar però amb "una baixa possibilitat de guerra". "És probable que els EUA intenti aïllar comercialment per complet Corea del Nord, però no s'espera que obtingui un total suport de Rússia i la Xina, cosa que derivarà en tensions creixents entre Washington, Moscou i Pequín", argumenta Von Merhen. En aquest escenari, l'economista alerta que "el risc que el problema doni lloc a sancions comercials dels EUA a la Xina s'ha redoblat, amb l'impacte negatiu conseqüent a l'economia xinesa i mundial".
Analistes de Citi posen l'accent sobre el ien i no creuen que la moneda guanyi terreny davant el dòlar més enllà de les 109,00 unitats
Rabobank també destaca un deteriorament de les relacions entre els EUA i la Xina, molt fràgils ja, com un efecte col·lateral més que segur. "És molt probable que Washington talli tots els vincles comercials amb la Xina si el país manté les seves relacions amb Corea del Nord", afirmen.
D'altra banda, tampoc esperen des de Danske Bank que Corea del Nord afluixi en les seves ambicions nuclears perquè creuen que "és l'única mesura dissuasòria cap als EUA que prevé d'un possible atac del país liderat per Donald Trump, per tant el consideren la seva única garantia de sobreviure", completen des del banc d'inversió danès.
I EL JAPÓ?
Els experts de Citi es pregunten quin paper pot tenir Japó en tot aquest conflicte. Ha estat el país governat per Shinzo Abe que ha donat l'alarma que l'assaig amb la bomba d'hidrogen ha estat deu vegades més potent que el de setembre de l'any passat o fins i tot més. El ministre de Defensa del Japó, Itsunori Onodera, ha assegurat que l'explosió provocada per la bomba que ha provat el règim nord-coreà tenia un poder destructiu d'uns 70 quilotones, una potència molt més gran que la d'anteriors artefactes assajats per Pyongyang, segons informa el diari nipó 'Nikkei'.
"És molt més gran que els anteriors" assajos nuclears, ha assegurat el responsable polític de les Forces Armades japoneses, en una compareixença davant la premsa. La bomba nuclear llançada pels Estats Units a Hiroshima (Japó) el 1945 tenia una potència de 15 quilotones, cosa que comporta que l'artefacte provat aquest diumenge tindria un poder destructiu quatre vegades més gran.
Abe ha emès una declaració a la qual ha confirmat la seva intenció d'exigir a l'ONU que enforteixi les sancions mentre continua treballant estretament amb els Estats Units, Corea del Sud, Xina i Rússia. Les conseqüències immediates a l'economia nipona es deixen notar en el ien, que s'aprecia i posa en joc el seu paper de moneda refugi. En aquest context, els analistes de Citi creuen que la moneda nipona seguirà amb les seves pujades, ja que l'agressivitat a la zona d'Àsia no té aspectes d'acabar, però "no durarà per molt temps si els inversors nipons no ho recolzen amb una venda d'actius estrangers".
"Dubtem de la possibilitat que es doni una repatriació de fons a gran escala, ja que no ha passat després recents terratrèmols ni després del tsunami de 2011", apunten els experts del banc d'inversió nord-americà. Per tant, afirmen que el ien es mantindrà amb pujades en aquesta arrencada setmanal, però dubten que el dòlar es mantingui deprimit per sota dels 109,00 iens.