brokercorriendo

Aprofitar per comprar borsa, vendre-s'ho tot i apostar per actius refugi, mantenir la calma perquè els bancs centrals prendran mesures, posar-se a tremolar per les conseqüències d'aquestes mateixes mesures... Els experts no es posen d'acord sobre la millor estratègia per encarar la crisi del coronavirus, que ha enxampat tothom desprevingut, i que clarament tindrà un impacte econòmic pràcticament al món sencer.

Si es produeix aquest impacte, és previsible que les borses ho notin. No obstant això, s'estan avançat amb les caigudes d'aquests dies, o és que només s'estan posant al dia després d'obviar el coronavirus quan va començar la crisi? Començaran a pujar quan s'anunciïn aquestes previsibles mesures econòmiques que han de 'solucionar' les coses? Aprendran a conviure amb aquesta 'nova normalitat' del coronavirus i tornaran a obviar-ho?

Les preguntes són moltes, i aquestes són algunes de les respostes que donen ara per ara els analistes. Respostes que, vista la velocitat amb què es desenvolupen els esdeveniments, segurament aniran canviant.

1. La majoria criden a la calma, a mantenir les estratègies d'inversió i no comprar o vendre 'a la babalà'. Encara que reconeixen que les borses sofriran a curt-mitjà termini i que la volatilitat es convertirà en una constant, el gruix dels experts recomana no prendre decisions dràstiques, i escollir amb cura els valors en els quals s'inverteix, buscant títols de qualitat que, donades les circumstàncies, es trobin a preu baix. Warren Buffett anava més enllà aquesta setmana, i recomanava obviar per complet les notícies i continuar invertint amb normalitat en títols sòlids que estiguin a bon preu.

"Convé mantenir la calma. (...) Es tracta d'una situació conjuntural, no estructural", apunten des de Bankinter. Creuen que les caigudes a les borses aniran remetent i que el primer rebot tindrà lloc molt aviat. I afegeixen que el virus, encara que inevitablement impactarà el creixement, es controlarà. "Recordem: posicionament, perseverança i paciència. Ara més que mai. En aquesta mena de situacions es demostra qui té una estratègia i una perspectiva seriosa d'inversió, i qui persegueix al mercat", afirmen, taxatius.

Chris Beauchamp, analista en cap d'IG, insisteix en aquesta idea, i assenyala que aquestes últimes caigudes "només resten una mica de força al ral·li, però la tendència (alcista) a llarg termini a les borses i els beneficis no pot ser ignorada".

2. N'hi ha que són més agressius i aconsellen aprofitar les caigudes per comprar. És veritat que aquests són els menys nombrosos, perquè en general es crida a la prudència, a mantenir, a fer alguns ajustos en cartera, però no a adoptar posicions compradores agressives, ni tampoc a vendre enduts pel pànic. Mohamed El-Erian, economista en cap d'Allianz, és un dels molts que apunten que cal no comprar durant les caigudes a causa de la magnitud del coronavirus, cosa en què coincideix el prestigiós inversor Jim Cramer, de CNBC. Julius Baer, no obstant això, és ben clar: "Continuem argumentant que l'impacte econòmic (del coronavirus) serà temporal i que qualsevol correcció en les borses és una oportunitat de comprar", recomana. "Els mercats ho tractaran com un fet aïllat. Per tant, considerem la correcció com un punt d'entrada als mercats de valors", reitera.

3. D'altres creuen que cal vendre i apostar per actius refugi. Tampoc no són la majoria, però és veritat que per a alguns, tal com estan les coses, no és moment per estar en renda variable. No és perquè sí que l'or ha escalat per sobre dels 1.600 dòlars i ha pujat amb ganes durant les últimes jornades. Craig Erlam, analistes d'Oanda, apunta que "és hora que l'or brilli ja que els inversors abandonaran la renda variable a la recerca d'un actiu refugi". Divacons Alphavalue anunciava aquesta setmana que "descarrega" la seva cartera de trading i pren posicions a l'or.

NO ENTRAR EN PÀNIC

Allò en què tots coincideixen és que cal evitar entrar en pànic. Polítics, banquers centrals, metges... i també els analistes de mercat, recorden que cal mantenir la calma. Constantment es repeteix que l'índex de mortalitat del coronavirus és baix, que la majoria dels que han mort per aquesta causa patien patologies subjacents, i que l'alarmisme és irresponsable i no porta enlloc.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha demanat als mitjans que siguin responsables amb el que publiquen, responsabilitat que també reclamen els experts als inversors. "Operar en base a esdeveniments noticiosos sovint pot conduir a mals resultats", avisa Emma Wall, directora d'anàlisi de Hargreaves Lansdown. "Les vendes per pànic sovint impliquen pèrdues, i aprofitar les caigudes per entrar és complicat", indica.

"Dit això, ara és tan bon moment com sempre per mirar sota el capó de les vostres inversions i avaluar si teniu una cartera equilibrada, i si el risc de la vostra cartera coincideix amb el seu apetit i els seus objectius. Això és particularment important si els seus objectius són a curt termini", precisa. "Deixant de banda el coronavirus, una cartera ben equilibrada hauria d'estar exposada a actius refugi segurs, com l'or, i a actius de menor risc, com els bons", conclou.

Noticias relacionadas

contador