- Els inversors, cautelosos a causa que la volatilitat cotitza en mínims històrics
- La dada d'ocupació ADP del mes de maig ha superat àmpliament les previsions
Compres moderades a Wall Street durant la primera jornada borsària d'un mes de juny que comença amb els índexs novaiorquesos a prop de màxims històrics.
- 42.840,26
- -
El Dow Jones va tancar maig amb una pujada del 0,45% i puja un 6% el 2017. L'S&P 500 va pujar gairebé un 1% el mes passat i acumula un guany anual del 7,7%, mentre el Nasdaq va pujar un 2,5% al maig i es revalora un 15% durant l'exercici actual.
En aquest escenari, els inversors no tenen clar si la renda variable nord-americana seguirà pujant a curt termini, mantindrà un moviment lateral o, per contra, protagonitzarà una correcció de certa envergadura. En observar indicadors com l'índex VIX de volatilitat, José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', comenta que els seus nivells extremadament baixos poden indicar un potencial 'sostre de mercat'. No obstant això, això només quedaria confirmat, si els índexs perdessin suports importants a curt termini, cosa que de moment no ha passat.
A nivell fonamental, la Reserva Federal (Fed) va publicar el 'Llibre Beix', en què analitza l'evolució de l'economia a les diferents regions en què té dividit el país. "El més cridaner, si és possible, és l'afirmació que el creixement de l'activitat s'ha moderat durant les últimes setmanes. Pot ser que el component 'polític' sigui darrere d'aquest fet, tal com assenyalen alguns indicadors avançats, com els índexs de confiança dels consumidors", assenyalen des de Link Securities.
"No podem afirmar que aquest sigui el motiu real d'aquest alentiment del creixement econòmic, tot i que pensem que si la tensió segueix creixent a Washington, acabarà afectant el comportament d'aquesta economia i, finalment, la marxa dels mercats financers del país, fins i tot el de divises", conclouen aquests experts.
Una de les principals referències del dia ha estat la publicació de la dada d'ocupació de la consultora privada ADP, considerat un indicador anticipat de l'informe d'ocupació oficial que es publica els primers divendres de cada mes. Per la dada ADP, el consens esperava la creació de 185.000 llocs de treball, la mateixa xifra que per l'informe d'ocupació del proper divendres. No obstant això, la dada ha superat les previsions del consens, en mostrar la creació de 243.000 llocs de treball. D'altra banda, les peticions inicials de desocupació han repuntat més del que s'esperava fins a les 248.000 persones, per sobre de les 239.000 previstes.
A més, s'han publicat dades importants del sector manufacturer, com el PMI i l'ISM corresponents al mes de maig. En el cas de l'ISM, indicador més important, el mercat anticipa una lleugera caiguda fins 54,5 des de 54,8.
En l'actualitat corporativa, una de les notícies del dia és que el grup industrial PPG Industries ha retirat la seva oferta de compra per la seva rival holandès Akzo Nobel, valorada en 27.600 milions de dòlars. La raó és que el consell d'Akzo no ha acceptat negociar l'oferta realitzada.
Al Dow Jones, UnitedHealth lidera els avenços amb pujades de l'1,4%, seguit d'American Express (+1%) i DuPont (+0,5%). Els valors menys rendibles de l'índex són Boeing (-0,6%) i Visa (-0,5%).
Per la seva banda, el preu del petroli, que va caure amb força aquest dimecres, rebota un 0,2% en el cas del West Texas, fins als 48,42 dòlars. Els inversors centren la seva atenció en la possibilitat que el president Donald Trump anunciï oficialment que els EUA abandona els compromisos sobre el canvi climàtic subscrits a l'Acord del Clima de París i que han estat acceptats per tots els països del món excepte Síria i Nicaragua. També falten per publicar-se els inventaris de cru setmanals als EUA pels quals s'espera una pujada de 2,5 milions.
Al mercat de divises, l'euro cau un 0,2%, fins a 1,1220 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,8%, fins a 1.264 dòlars, mentre la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja lleugerament fins al 2,232%.