dl nyse new york stock exchange new york city nyc wall street wall st nasdaq markets trading finance unsplash
Sharecast / David Vives via Unsplash

Wall Street cotitza amb compres moderades aquest divendres després de les vendes destacades de dijous, que van portar el Dow Jones a registrar la seva pitjor sessió des del març del 2023, enmig de l'augment de la tensió geopolítica i per l'enfocament de la Reserva Federal (Fed) d''esperar i veure' més dades econòmiques abans de començar a abaixar els tipus.

  • 20.011,89
  • 1,01%

"L'increment de les tensions geopolítiques a l'Orient Mitjà va donar lloc a un fort increment de la volatilitat als EUA i les borses nord-americanes es van capgirar, per tancar amb descensos, encapçalats per tecnològiques. (...) En resum, moviment de risk off a la tarda/nit, per l'augment de les tensions geopolítiques, mentre es manté la incertesa sobre els tipus de la Fed", expliquen els experts de Bankinter.

Una opinió compartida a Link Securities, on creuen que "el fort repunt que experimenta el preu del cru, impulsat tant per les retallades de producció implementades per l'OPEP+ com per la creixent tensió a l'Orient Mitjà, han fet témer molts inversors per un repunt de la inflació durant els propers mesos, cosa que, si passa, podria fer variar la intenció dels principals bancs centrals de començar a baixar ben aviat les taxes d'interès de referència".

Al còmput setmanal, i a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos es dirigeixen cap a una setmana de pèrdues, liderades pel Dow Jones, que baixa un 3%, mentre que l'S&P 500 i el Nasdaq retrocedeixen un 2% cadascun.

EL MERCAT LABORAL REPUNTA

Durant aquesta sessió els inversors estan molt atents a les dades d'ocupació del març, que han mostrat la creació de 303.000 noves nòmines al març, una xifra que s'ha situat per sobre dels 270.000 llocs de treball del febrer (revisats a la baixa des de les 275.000), i de la previsió de consens, que n'anticipava 200.000.

Els analistes d'eToro asseguren que "aquest informe pot fer poc per alleujar la preocupació dels inversors que la Reserva Federal segueixi endarrerint les retallades de tipus".

"Les vendes del mercat de dijous es van veure accelerades pels comentaris de la Reserva Federal sobre la possibilitat d'un entorn de tipus d'interès 'més alts durant més temps'. Tot i que un bon informe laboral és bo per a l'economia, no ajudarà a defensar la baixada dels tipus d'interès. Això podria alimentar més retrocés a curt termini, però és una cosa que tant els alcistes com els baixistes poden acceptar després d'un enorme repunt des dels mínims d'octubre”, afegeixen.

Per part seva, Mahmoud Alkudsi, analista sènior de mercat d'ADSS, assegura que a la companyia encara esperen "que la Reserva Federal redueixi les taxes tres vegades aquest any, però qualsevol sorpresa addicional a l'alça podria qüestionar aquest punt de vista".

"La pregunta continua sent quan es produirà la primera retallada, atès que les sòlides dades recents no han creat cap sentit d'urgència", afegeix.

El mercat laboral ha estat el protagonista de les darreres jornades. Les dades d'ocupació privada de la consultora ADP es van situar aquest dimecres per sobre del que s'esperava, en mostrar la creació de 184.000 llocs de treball al març enfront dels 148.000 previstos.

Per la seva banda, les peticions setmanals de desocupació també han estat superiors a les estimacions en incrementar-se fins a les 221.000 sol·licituds.

LA FED "NO TÉ PRESA" PER BAIXAR ELS TIPUS

La setmana també ha estat marcada per les declaracions de diversos membres de la Reserva Federal (Fed), incloent-hi el seu president, Jerome Powell, que ha refredat les expectatives dels inversors sobre les baixades de tipus a curt termini.

"No esperem que sigui apropiat reduir la nostra taxa de política fins que tinguem més confiança que la inflació està baixant de manera sostenible cap al 2%. Atesa la fortalesa de l'economia i els avenços en matèria d'inflació fins ara, tenim temps per deixar que les dades entrants guiïn les nostres decisions de política", va dir durant la seva intervenció al Fòrum de Negocis, Govern i Societat de Stanford, Califòrnia.

El president de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari, ha anat més enllà en posar en dubte la necessitat de retallades si la inflació no continua baixant.”Si seguim veient que la inflació es mou lateralment, això em faria preguntar-me si necessitem fer aquestes retallades de taxes", va subratllar aquest dijous.

"L'últim repunt dels preus del petroli es reflectirà en les properes xifres d'inflació i pot descarrilar la Reserva Federal del seu pla de 'tres retallades de tipus' per a aquest any. De fet, quan escoltem els funcionaris de la Reserva Federal, sentim que hi ha una cautela cada vegada més gran respecte a aquesta expectativa", indica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, Nvidia planeja construir un centre d'intel·ligència artificial (IA) a Indonèsia per valor de 200 milions de dòlars i en associació amb el gegant local de telecomunicacions Indosat Ooredoo Hutchison.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,46% (87,01 dòlars) i el Brent avança un 0,62% (91,22 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,31% (1,0801 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,13% (2.313 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 4,384% i el bitcoin perd un 2,33% (67.175 dòlars).

Noticias relacionadas

contador