republican presidential candidate donald trump holds a campaign rally in butler

Wall Street comença la setmana amb alces del 0,5% després de l'atemptat del cap de setmana contra l'expresident dels EUA, Donald Trump, que es va saldar amb aquest lleument ferit, un mort entre els assistents i l'atacant també abatut. Tots els analistes afirmen que el que ha passat incrementa les possibilitats que l'expresident guanyi les eleccions presidencials del novembre, més encara quan se'n contrasta la reacció amb la debilitat mostrada per Joe Biden durant els últims temps, que ha portat molts a demanar que es retiri de la cursa presidencial.

  • 40.813,68
  • -

"La imatge d'un Trump fort i heroic amb sang a la cara, el puny enlaire i amb una bandera nord-americana onejant darrere seu mentre els guàrdies de seguretat el portaven fora de l'escena va marcar el cap de setmana, i va venir com un contrast perfecte amb el vell i debilitat Biden des del debat televisiu" escriu Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

"Per rematar, Trump va dir que assistirà a la Convenció Nacional Republicana d'aquesta setmana", assenyala l'experta. Aquest esdeveniment se celebra entre avui, dia 15, i el 18 de juny, i s'hi determinarà formalment qui serà el proper candidat republicà als comicis.

Ozkardeskaya coincideix amb l'opinió generalitzada que, encara que el que ha passat ha estat impactant -i ha despertat preocupacions sobre una Amèrica profundament dividida, on la violència política està prenent el control-, ha augmentat les possibilitats que Trump guanyi les eleccions presidencials al novembre, passant del 61% abans del tiroteig al 67% després, segons PredictIt. "I, si la història serveix d'indicació, aquests esdeveniments han estat una benedicció per a un candidat a eleccions passades", comenta.

Bloomberg també reconeix que el que ha passat incrementa les possibilitats que Donald Trump guanyi les eleccions presidencials del novembre. Assenyala que les pujades del dòlar que s'observen avui, els descensos en el peso mexicà i les alces del bitcoin "reflecteixen les especulacions sobre el retorn del republicà a la presidència, cosa que portaria retallades d'impostos, aranzels més alts i regulacions més laxes" .

Encara més, les accions de Trump Media es disparen més d'un 40% a Wall Street a l'escalfor de l'atemptant contra l'expresident i després que aquest fet hagi disparat les probabilitats que el magnat guanyi les eleccions del novembre.

El president dels EUA, Joe Biden, es va dirigir ahir a la nit a la nació en una breu declaració des de la Casa Blanca, des d'on va condemnar la violència i va cridar a la unitat.

“El desacord és inevitable a la democràcia nord-americana”, va dir Biden. “És part de la naturalesa humana. Però la política mai no ha de ser un camp de batalla literal, o Déu no ho vulgui, un camp de matança", va afirmar.

Tot això marcarà, sens dubte, la jornada als mercats avui a l'altra banda de l'Atlàntic i a tot el món, en realitat. De fet, la política passarà ja a ocupar un primer pla, molt més després de l'ocorregut, quan crèiem que ens donaria un petit respir fins després de l'estiu.

EMPRESES

Fora d'aquest tema, aquest dilluns s'han conegut als Estats Units els resultats de Goldman Sachs i BlackRock després dels anunciats divendres per JP Morgan, Citi i Wells Fargo. També parlarà Jerome Powell.

Cal recordar que Wall Street va acabar la setmana passada en verd, liderat pel Dow Jones, que va sumar un 1,59% durant la setmana passada, mentre que l'S&P 500 va avançar un 0,87% i el Nasdaq, un 0,25%. La bona dada d'IPC dels EUA del juny publicada a la setmana passada, que augmenta les possibilitats de veure la primera retallada de tipus per part de la Reserva Federal (Fed) al setembre, va impulsar les borses.

Actualment empresarial, les accions de Macy's s'enfonsen aquest dilluns un 13% a Wall Street després que l'empresa anunciés que la seva Junta Directiva ha posat fi a les converses amb Arkhouse i Brigade per a una possible venda de la companyia, ja que les negociacions "no han aconseguit conduir a una proposta viable amb certesa de finançament a un valor convincent"

ALTRES MERCATS: FORTES ALÇES DEL BITCOIN

L'euro es canvia als 1,0907 dòlars (+0,009%). El petroli puja moderadament (barril Brent: 85,14 dòlars; barril WTI: 82,38 dòlars).

L'or cedeix lleugerament (-0,17%, 2.416 dòlars) i la plata perd un 0,66% (30,95 dòlars).

El bitcoin supera amb força els 60.000 (62.751 dòlars) i l'ethereum puja fins als 3.354 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,204%.

Noticias relacionadas

contador