jerome-powell-presidente-reserva-federal
REUTERS/Sarah Silbiger

Wall Street encara una jornada amb molta cautela i signe mixt després del tancament baixista de dimecres, després que la Reserva Federal (Fed) s'anticipés que pujarà els tipus abans del que s'esperava i que havia començat a debatre la retirada d'estímuls per contenir la inflació. El seu president, Jerome Powell, va sembrar molts dubtes al mercat en comentar que la pujada "transitòria" dels preus als EUA pot ser més persistent del que inicialment havia estimat el banc central.

  • 43.870,35
  • -

Com va explicar Bolsamanía aquest dimecres en directe, Powell va reconèixer que "sí, hi ha riscos que la inflació sigui més gran del que esperem". A més, ha afegit que "hi ha molta incertesa sobre el timing dels efectes transitoris sobre els preus i no descartem que puguin ser més duradors del previst. Si veiem que passa això, farem servir les eines que tenim per controlar els preus, encara que aquest no és nostre escenari central".

A més, els membres de la Fed que decideixen sobre la política monetària van introduir canvis importants en les seves previsions sobre l'evolució dels tipus d'interès. Fins a 13 membres de l'organisme anticipen ara almenys dues pujades de tipus el 2023, davant l'estimació de març, quan només 7 membres del banc central anticipaven almenys dues pujades.

Així mateix, l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia del mes de juny ha baixat lleugerament fins a 30,7, en línia amb els pronòstics; i les peticions setmanals de subsidi d'atur han pujat de manera inesperada per sobre de les 400.000, màxims de l'últim mes.

A nivell macro, la Fed va elevar de manera important la seva previsió d'inflació PCE per 2021, en augmentar la seva estimació fins al 3,4% des del 2,4% per al PCE general; i fins al 3% des del 2,2% per al PCE subjacent.

Aquestes noves previsions, que també inclouen un major creixement econòmic esperat el 2021 del 7%, enfront del 6,5% anticipat al març, no van agradar al mercat. La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys va repuntar amb força i ara es manté a l'1,57%.

Per als experts de Berenberg, l'organisme "va establir clarament les bases per a la normalització eventual de la seva política monetària, sobretot en avançar el calendari de les pujades projectades de les taxes dels tipus, d'acord amb els seus pronòstics econòmics i d'inflació revisats a l'alça".

En la seva opinió, Powell "va adoptar un to més moderat del que impliquen els canvis en els pronòstics econòmics i d'inflació de la Fed i les projeccions dels tipus, aparentment en un esforç per calmar els mercats financers".

Per a aquests analistes, "part de l'augment de la inflació és temporal, però pugen els riscos que les pressions inflacionistes subjacents estiguin augmentant", tal com va reconèixer el mateix Powell.

Per a Anna Stupnytska, economista global de Fidelity International, "la credibilitat de la política" de la Fed "segueix sent el principal risc macro a l'actual entorn favorable al risc".

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell empresarial, brutal càstig en borsa per a l'empresa farmacèutica alemanya CureVac, que es desploma un 45% després de comunicar que el seu candidat a vacuna CVnCoV contra el coronavirus ha aconseguit una eficàcia del 47% en l'anàlisi provisional, cosa que significa que incompleix els criteris estadístics especificats per al seu èxit.

A més, Microsoft ha nomenat a Satya Nadella, executiu de la companyia des de 2014, com a president de consell. Nadella va ser, anteriorment, director de la divisió corporativa i del negoci 'en el núvol' de la multinacional, succeint així Steve Ballmer.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,08%, fins als 72,21 dòlars. L'euro es deprecia un 0,41% i es canvia a 1,1945 dòlars, mentre l'unça d'or baixa un 4,17%, fins als 1.783 dòlars. Finalment, el bitcoin creix un 0,01%, fins als 38.820 dòlars.

Noticias relacionadas

contador