ep el presidente de estados unidos joe biden en su primer discurso a la nacion
ALEX WONG

Wall Street registra signe mixt a l'inici d'una setmana que estarà marcada per les dades d'inflació i les negociacions de Joe Biden per pactar una pujada fiscal a les grans empreses dels Estats Units. La renda variable nord-americana espera aquestes referències en zona de màxims històrics per al Dow Jones, que ha superat els 35.000 punts, mentre que al Nasdaq cotitza amb caigudes superiors a l'1%.

  • 43.444,99
  • -

Per exemple, l'S&P 500 acumula una pujada anual fins a la data del 12,7%, mentre que al Nasdaq s'ha revalorat menys del 7% durant el mateix període. Una pauta que no havia passat durant els últims anys, des de la crisi financera de 2008 i 2009, i que indica la preferència dels inversors per les accions més associades al cicle econòmic.

A l'escena econòmica, el més important serà la dada d'Índex de Preus al Consum (IPC) d'abril als EUA, que es publicarà dimecres. Els analistes ja anticipen un repunt interanual fins al 3,6% per l'efecte base enfront del mateix mes de 2020, mentre l'IPC subjacent, que exclou aliments i energia, pujarà fins al 2,3%.

"El banc central nord-americà té previst 'deixar córrer' la inflació per sobre del 2% durant uns mesos, sense plantejar-se modificar cap dels principals paràmetres de la seva política monetària", afirmen els analistes de Link Securities.

"És més", afegeixen, les 'dolentes' dades d'ocupació del mes d'abril, serviran de 'coartada' per això a una Fed que s'ha marcat l'objectiu d'ajudar a l'economia nord-americana en aconseguir la plena ocupació abans de començar a retirar estímuls. No obstant això, no tenim tan clar que els inversors hagin de ser 'tan complaents' si la inflació supera les estimacions dels inversors".

En relació a les dades d'ocupació d'abril, molt per sota del que s'esperava, els analistes de Goldman Sachs consideren que això retardarà el debat dins de la Fed sobre la retirada d'estímuls monetaris.

Sobre la pujada d'impostos que impulsa l'Administració Biden per a les grans empreses, el president es reunirà amb els líders del Congrés a mitjans de setmana per intentar impulsar els seus plans de despesa, especialment el que està dedicat a les infraestructures.

Biden no ho tindrà fàcil, ja que fins i tot alguns congressistes demòcrates s'oposen a les pujades d'impostos plantejades. En aquest sentit, els experts de Bankinter afirmen que el dirigent "sembla disposat a conformar-se amb pujar l'Impost Sobre Societats des del 21% al 25%, i no al 28%, com ambicionava (Trump el va reduir des del 35%)". En la seva opinió, això pot ser bo per a les borses, si es confirma.

A nivell empresarial, la temporada de resultats del primer trimestre als EUA va arribar al final amb un balanç molt positiu. De moment, ha presentat més del 70% de l'S&P 500: el 79% de les companyies ha batut les estimacions de mercat en ingressos, mentre un 88% ho ha fet amb els beneficis.

Una de la protagonistes és l'alemanya BioNTech, que es dispara al Nasdaq després de superar previsions amb les seves xifres, confirmar que construirà una fàbrica a Singapur i aconseguir una comanda de la UE de 1.800 milions de dosis de la seva vacuna contra la Covid, que ha desenvolupat junts amb Pfizer.

A nivell estratègic, els analistes de Renta 4 consideren que "el bon fons de les borses es manté (estímuls monetaris i fiscals, recuperació de resultats), si bé no descartem volatilitat intermèdia (incerteses sobre pandèmia, vacunació, repunt d'inflació a curt termini, excessos en certs segments -casos com Archegos, Greensill-, riscos geopolítics) que pugui proporcionar oportunitats d'incrementar posicions en renda variable a millors preus".

Aquests experts assenyalen que "la inflació continuarà repuntant a curt termini, però sense pressions estructurals al mig. El mercat descompta un IPC nord-americà de +3,6% l'abril (vs +2,6% anterior), pressió a la qual es sumarien les pujades de les gasolines després del ciberatac a un oleoducte nord-americà".

En aquest sentit, el petroli West Texas puja un 0,5%, fins als 65,20 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,02% i es canvia a 1,2161 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,58% i l'unça d'or repunta un 0,3%, fins als 1.837 dòlars. Finalment, el bitcoin puja un 1%, fins als 58.000 dòlars.

Noticias relacionadas

contador