CaixaBank i Bankia estudien emprendre un procés de fusió amb la finalitat d'augmentar la seva rendibilitat davant la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19. Totes dues entitats ho han confirmat aquest dijous, fregant la mitjanit, en sengles comunicats remesos a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
- 1,78€
- 2,65%
- 5,09€
- -1,40%
La informació havia estat avançada per diversos mitjans, i finalment tant CaixaBank com Bankia han informat de l'inici dels negociacions. L'entitat que presideix Jordi Gual ha obert el procés "després de l'autorització del seu consell d'administració". Com explica, el procés segueix el seu curs, i de moment no s'ha aconseguit "cap acord sobre aquest tema, més enllà de la signatura d'un acord de confidencialitat per a intercanviar-se informació per valorar l'operació, en el si d'una 'due diligence', comptant amb assessors per a l'operació".
Es tracta d'EY, que serà l'encarregat de valorar els comptes. "CaixaBank informarà el mercat del resultat d'aquesta negociació en el moment oportú", conclou el fet rellevant. Bankia, per part seva, diu que ha iniciat converses amb el banc català "en el marc de l'estudi habitual de possibles operacions estratègiques". Ha confirmat els contactes amb CaixaBank, "amb coneixement i autorització del Consell d'Administració, per a analitzar una eventual oportunitat d'operació de fusió entre totes dues entitats".
Igual que l'altre, l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri explica que donat el "caràcter preliminar" de l'operació, "es fa constar que s'ha sotmès als òrgans de govern de Bankia proposada d'inici d'estudi i anàlisi que permeti al Consell d'Administració adoptar la decisió fundada que correspongui, comptant per a això amb els assessors pertinents".
A Bankia li han sortit molts pretendents al llarg dels últims mesos, i BBVA era un dels quals havia sonat amb més força, però sembla que finalment podria ser CaixaBank qui la podria portar a l'altar.
Noticia relacionada
El BCE urge a la consolidación bancaria "doméstica y transnacional" tras la pandemiaLa fusió de CaixaBank i de Bankia, tercera i quarta entitat per grandària del sector financer espanyol, donaria origen a un grup amb actius per valor de 650.000 milions d'euros, unes 6.600 sucursals (4.400 l'entitat d'origen català i més de 2.200 l'entitat nacionalitzada) i una plantilla conjunta superior als 51.000 empleats (gairebé 35.600 CaixaBank i uns 16.000 Bankia) , la qual cosa propiciaria significatives sinergies, recull Europa Press.
Segons els plans sobre la taula, La Fundació La Caixa controlaria un 30% del grup resultant de la fusió, mentre que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), rebaixaria el seu pes de gairebé el 62% actual al 14%. Fonts del sector han explicat que l'operació comptaria amb el beneplàcit del Govern, si bé fonts del Ministeri d'Economia i Transformació Digital no han volgut fer comentaris sobre aquest tema.
RESPOSTA A LA CRIDA DEL BCE
D'aquesta manera, CaixaBank i Bankia responen a la crida realitzada de manera insistent pel Banc Central Europeu (BCE) d'accelerar en el procés de consolidació del sector, l'última vegada aquesta mateixa setmana per boca del seu vicepresident, Luis de Guindos, durant la seva intervenció als cursos de la Universitat Menéndez i Pelayo (UIMP) de Santander. De Guindos va posar l'accent en la diferència entre la baixa rendibilitat de les entitats espanyoles (d'entre el 2% i el 3% en alguns casos) enfront del cost de capital (superior en línies generals al 10%).
Amb l'eventual fusió de CaixaBank i Bankia totes dues entitats reprendrien l'intent que van realitzar en 2012 quan Isidro Fainé i Rodrigo Rato no van aconseguir portar a bon port una temptativa frustrada llavors per qüestions polítiques i discrepàncies en la jerarquia de comandament.
Quant a l'organigrama de l'entitat resultant, es remena que pugui estar presidida per José Ignacio Goirigolzarri, actual president de Bankia, com a president no executiu i amb Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, com a CEO plenipotenciari.
L'operació permetria al Govern, a més, recuperar part de les ajudes percebudes en el rescat de Bankia, que superen els 24.000 milions d'euros, dels quals fins avui se n'han recuperat només uns 3.000 milions a través de dos processos de venda parcial i via dividends.