new york stock exchange, nyse, markets, wall street. photo: herval
Herval ( https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ ) No changes made

Wall Street cotitza aquest dimecres amb pèrdues moderades després del signe mixt de dimarts, després de conèixer una dada d'inflació més tebi del que s'esperava. Els inversors intenten pair l'IPC, mentre descompten que la Reserva Federal (Fed) apujarà els tipus d'interès més del previst.

  • 42.313,00
  • -

L'evolució dels preus als EUA continua moderant-se, però a un ritme més lent del que desitjava el mercat. Alhora, la inflació subjacent s'està mostrant més resistent del que s'estima, i es manté molt per sobre de l'objectiu del 2%.

En aquest escenari, la Fed seguirà endavant amb el seu enduriment monetari i elevarà "les taxes d'interès de referència en 25 punts bàsics dues vegades més, fins a situar la taxa terminal mitjana al 5,1%. A més, no veiem possibilitats que la Fed comenci a baixar les taxes oficials aquest any, aquest escenari no és exactament el que descomptaven els mercats de bons i d'accions des del començament d'any, però no creiem que, a hores d'ara, sigui realment una sorpresa per a la majoria dels inversors", destaquen els experts de Link Securities.

Per a Craig Erlam, analista sènior de mercat d'Oanda, la tendència de la inflació és positiva, però considera que potser s'està estancant, cosa que no animarà la Fed a deixar de pujar els tipus d'interès.

"El proper augment de 25 punts bàsics mai no va estar realment en dubte de totes maneres, però ara els mercats estan tenint en compte molt més, incloent-n'hi un altre al maig i una bona probabilitat d'un més al juny. És més, aquestes retallades de taxes que es van descomptar per a finals d'any fa només un parell de setmanes ja no existeixen", afirma.

Dimarts passat, després de conèixer-se la dada d'IPC, diversos membres de la Fed van expressar la seva opinió que els tipus d'interès haurien de continuar pujant durant més temps per combatre l'alça dels preus.

Aquesta 'obsessió' del banc central per tornar la inflació al 2% i evitar que es posi en dubte la seva credibilitat "ha augmentat el risc per al nostre escenari base que la Fed finalitzi el cicle d'alces, i ha augmentat la probabilitat d'una nova pujada de 25 punts bàsics a la propera reunió del Comitè Federal de Mercat Obert al març", analitza David Kohl, economista en cap de Julius Baer.

ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

Aquest dimecres s'han conegut les vendes al detall del gener, que han augmentat a un ritme del 3%, i han superat la previsió de consens, que n'anticipava un increment de l'1,8%.

"Una bona part de la solidesa del gener a les vendes al detall probablement es deu a un clima inusualment càlid, que es revertirà en els propers mesos. Això no evitarà que els mercats es preocupin que l'economia sigui impermeable a la Reserva Federal, però creiem que aquesta opinió és simplement incorrecta", destaquen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Des d'Oxford Economics assenyalen que "pot trigar temps que la despesa se suavitzi", encara que pronostiquen "que el refredament del creixement laboral i salarial juntament amb la inflació obstinada reduirà la disposició a gastar dels consumidors".

"Esperem un altre augment dels tipus de 25 punts bàsics al març, i creiem que hi ha un alt risc d'un major enduriment més endavant aquest any. El creixement dels ingressos serà fonamental per dictar el curs de la política monetària", afegeixen.

A nivell empresarial, Kraft Heinz ha presentat els resultats del quart trimestre del 2022 i ha informat d'un benefici net de 890 milions de dòlars, un 447,2% més enfront de les pèrdues de 257 milions de dòlars del mateix període del 2021. Això es tradueix en un benefici per acció (BPA) de 0,72 centaus per títol enfront de les pèrdues de 0,21 centaus per dret del quatre trimestre de l'any anterior.

Elon Musk també és protagonista en afirmar aquest dimecres a la World Government Summit de Dubai la seva intenció de designar un nou CEO per a Twitter a finals d'any, una vegada que aconsegueixi "estabilitzar l'organització i estar segur que està financerament saludable".

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,76% (78,51 dòlars) i el Brent retrocedeix un 0,71% (85,00 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,48% (1,0683 dòlars), i l'unça d'or perd un 1,19% (1.843 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 3,774% i el bitcoin guanya un 2,32% (22.739 dòlars).

Noticias relacionadas

contador