- Caterpillar i Boeing, molt exposats a la Xina, cedeixen més del 2%
El Dow Jones cau un 1% a Wall Street després del nou episodi de la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units amb l'aprovació d'aranzels per valor de 50.000 milions de dòlars duta a terme per Trump. Les pèrdues de l'S&P 500 (-0,5%) i del Nasdaq (-0,4%) són més moderades.
Dins el Dow, les empreses amb més exposició a la Xina, com Caterpillar (-2,6%) i Boeing (-2,2%), són les més baixistes. A més, American Express cedeix un 2% i Cisco Systems un 1,9%. A més, els bancs JP Morgan i Goldman Sachs baixen un 1,5%. En positiu, molt pocs valors: Nike avança un 0,8%, Procter & Gamble, un 0,6%, Home Depot, un 0,5% i Coca Cola i Disney, un 0,3%.
- 41.938,45
- -
ELS ARANZELS DE TRUMP
El president nord-americà torna a ser notícia aquest divendres, en carregar contra la Xina després d'una intensa setmana marcada per la reunió del G-7 i la seva històrica cimera amb Kim Jong-un.
Trump ha aprovat la imposició d'un paquet d'aranzels per valor de 50.000 milions de dòlars al gegant asiàtic. D'aquesta manera, compleix les seves amenaces i no es deixa influenciar per aquelles veus que li advertien que un ascens de les tensions comercials podria descarrilar la relació entre les dues nacions, mentre els EUA es troba en procés de pressionar Corea del Nord per desmantellar el seu programa d'armament nuclear.
Aquest segon paquet d'aranzels sobre la Xina "confirma la nostra creença que és probable que les mesures proteccionistes sobre el comerç siguin una part persistent de l'agenda de l'Administració Trump", afirmen els experts de Barclays.
Segons aquests experts, els efectes indirectes d'aquests aranzels sobre la confiança i la inversió empresarial actuen com "impostos als consumidors" perquè eleven el cost del comerç. Alhora, limiten els efectes positius de la rebaixa d'impostos aprovada als EUA.
EL PETROLI ES RESSENT
Al mercat de matèries primeres, el petroli cedeix terreny davant la possibilitat d'un augment dels subministraments liderat pels EUA, Aràbia Saudita i Rússia, els tres majors productors del mercat. Aquest dijous, russos i saudites van deixar caure que durant la reunió de l'OPEP que se celebrarà el proper 22 de juny es deixarà enrere l'acord de novembre de 2016.
El nou escenari incrementaria l'oferta, provocant un descens dels preus. D'aquesta manera, el barril West Texas, referència als EUA, baixa aquest divendres un 0,28% fins als 66,70 dòlars.
Cal recordar que avui té lloc la segona 'quàdruple hora bruixa' de l'any, és a dir, que estem davant d'una jornada de venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic, amb tot el que això implica.
Amb tot, al mercat continua 'cuejant' aquest divendres la decisió del BCE, anunciada aquest dijous, d'acabar amb el QE al desembre (i reduir la quantitat destinada a la compra de bons durant l'últim trimestre de l'any) i mantenir els tipus sense canvis "almenys fins a l'estiu de 2019". Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,09% respecte al dòlar, fins als 1,1584.