un billet de yen japonais dans une imprimerie de l office national d impression des billets de la banque du japon a tokyo

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han acabat aquest dijous amb caigudes destacades, després que el ien japonès s'hagi depreciat en l'encreuament enfront del dòlar fins al nivell més baix en gairebé 38 anys (des del 1986). En concret, ha arribat a caure fins a 160,82 segons dades de FactSet.

Cal recordar que l'última vegada que la divisa nipona va estar en aquesta situació enfront del dòlar va ser fa dos mesos, a l'abril, quan va tocar el nivell més baix en 34 anys respecte al dòlar, i aleshores el govern japonès va decidir apuntalar la moneda decretant la primera intervenció monetària des del 2022.

La situació torna a ser delicada, tant que el ministre de Finances japonès, Shunichi Suzuki, ha dit aquest dijous que el país està "profundament preocupat per l'impacte del tipus de canvi a l'economia" i que el govern prendrà "les mesures necessàries" davant d'aquestes oscil·lacions indesitjables de la divisa. Per tant, aviat hi podria haver una nova intervenció.

La caiguda del ien ha estat clau en una jornada durant la qual s'han conegut altres dades macroeconòmiques d'interès. Per exemple, la xifra de les vendes al detall del Japó, que van créixer un 3% interanual al maig, per sobre del que esperava el consens d'analistes (2%), i també superior a la dada d'abril del 2%.

I també s'han publicat els guanys industrials de la Xina, que han crescut un 3,4% interanual de gener a maig, i han arribat als 2,75 bilions de iuans xinesos (378,41 milions de dòlars), segons les dades oficials donades a conèixer aquest dijous. Cal destacar també que el benefici industrial del país durant els primers quatre mesos d'aquest any ha augmentat un 4,3%.

De tornada a la situació de les borses, al Japó el Nikkei 225 ha caigut un 0,82% fins als 39.341,54 punts, mentre que el Topix ha perdut un 0,33% i ha tancat instal·lat als 2.793,7 punts. Tot i que ha estat l'índex Hang Seng de Hong Kong el que ha liderat les pèrdues a la regió en deixar-se més d'un 2% i ha caigut fins a un mínim de gairebé dos mesos.

El CSI 300 de la Xina continental ha baixat un 0,75% fins als 3.454,11 punts, mentre que el Kospi de Corea del Sud ha retrocedit un 0,29%, per acabar als 2.784,06 punts, i el Kosdaq de petita capitalització ha perdut un 0,41%, i acaba als 838,65.

L'S&P/ASX 200 d'Austràlia ha caigut un 0,3% i ha finalitzat dijous als 7.759,6 punts.

Noticias relacionadas

contador