Wall Street cotitza amb suaus vendes aquest dijous després dels guanys de dimecres, que van permetre al Dow Jones i a l'S&P 500 renovar màxims històrics. Els inversors descompten la dada clau d'inflació del setembre, que s'ha comportat pitjor del que esperava el mercat i la Reserva Federal.
- 43.297,03
- -
L'índex general s'ha moderat una dècima en taxa interanual, fins al 2,4%, tot i que les previsions apuntava a una caiguda fins al 2,3%, mentre que el subjacent ha repuntat una dècima, al 3,3%, enfront de les previsions de 3,2%.
Ahmoud Alkudsi, analista sènior de mercat d'ADSS, destaca que les dades conegudes aquest dijous mantenen "el patró desinflacionari que hem vist els últims mesos, encara que no al ritme que els mercats havien pronosticat".
"Atès que a la reunió de novembre del FOMC cada vegada s'anticipa més una retallada de taxes de 25 punts bàsics, la Reserva Federal podria acabar l'any amb reduccions addicionals de les taxes. Les expectatives han canviat i els mercats ara valoren una retallada de 25 punts bàsics tant al novembre com al desembre", afegeix.
Per la seva banda, Michael Brown, estrateg de recerca sènior a Pepperstone, considera que "tot i que les xifres són més calentes del que s'esperava, sembla molt poc probable que les dades de l'IPC del setembre alterin materialment les perspectives de política del FOMC" .
"Com que les autoritats ja han obtingut prou confiança en un retorn sostenible cap a l'objectiu d'inflació del 2% a mitjà termini, el mercat laboral ha esdevingut ara el principal determinant de futurs canvis de política, i els riscos per a cada costat del mandat dual es troben en un millor equilibri", detalla.
Així, després de la publicació d'un sòlid informe d'ocupació del setembre, la probabilitat que la Fed faci una altra rebaixa jumbo ha perdut força i ara el mercat estima, amb un 83,7% de probabilitat, segons l'eina FedWatch de CME Group, que el banc central nord-americà baixi les taxes al novembre en 25 punts bàsics.
Tot i que ara tot depèn de les dades. De fet, les actes de la Fed, publicades aquest dimecres, han posat de manifest que hi va haver divisió al si de l'organisme monetari sobre la magnitud de la retallada.
"En observar que la inflació encara era una mica elevada mentre que el creixement econòmic seguia sent sòlid i la desocupació seguia sent baixa, alguns participants van observar que haurien preferit una reducció de 25 punts bàsics del rang objectiu en aquesta reunió, i uns altres van indicar que podrien haver donat suport a aquesta decisió", destaca el text.
De cara al futur, anticipen que "si les dades compleixen amb allò esperat, amb la inflació baixant de manera sostenible al 2% i l'economia a prop de la màxima ocupació, probablement seria apropiat avançar cap a una postura de política més neutral amb el temps".
L'agenda d'aquest dijous també inclou les dades d'atur setmanal, una bona aproximació a la situació del mercat laboral dels EUA, que han mostrat un creixement de les sol·licituds d'atur superior a l'esperat.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, aquest divendres arrenca la temporada de resultats del tercer trimestre de la mà dels grans bancs dels EUA com ara JP Morgan, Bank of New York Mellon, Wells Fargo o BlackRock.
Delta, per la seva banda, cau un 2,55% en no superar les estimacions del mercat amb els resultats del tercer trimestre del 2024. A més, l'aerolínia ha advertit que preveu "una mica d'agitació" durant els propers mesos per les eleccions de EUA.
En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,35% (74,24 dòlars) i el Brent avança un 1,37% (77,63 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,01% (1,0938 dòlars), i l'unça d'or guanya un 0,37% (2.635 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 4,09% i el bitcoin perd un 0,32% (60.777 dòlars).