• El Ibex se mueve entre los 8.600 y los 8.800 puntos, y lleva así 11 sesiones
  • Las actas de la Fed serán la referencia clave del día
bolsa madrid ibex

L'Ibex 35 cotitza sense direcció clara a mitja sessió però en positiu, després d'haver obert amb pèrdues i haver-se capgirat. El selectiu espanyol torna a viure una jornada de forts alts i baixos igual que la resta de les borses europees, que es mouen amb petites caigudes.

L'índex espanyol ha començat a cotitzar a la baixa, amb el llast inicial de dos dels seus ‘blue xips’, com són Telefónica i Santander, que queien entorn d'un 1% a l’inici de la sessió, moderant després els retrocessos. En el cas de la ‘teleco’, aquesta setmana reparteix un dividend de 0,40 euros per acció, mentre segueix pendent de possibles ofertes per la seva filial britànica O2 davant la negativa de Brussel·les a l'operació de venda a Hutchison per més de 10.000 milions d'euros. Per la seva banda, el banc presidit per Ana Patricia Botín ha rebotat i ara es mou en positiu com la resta del sector.


L'IBEX, que troba així recolzament en els bancs per capgirar-se a l'alça, segueix movent-se en un marge estret però amb moviments bruscs i molta volatilitat. Ha tancat les últimes sessions entre els 8.600 punts i els 8.800 punts, nivell que va arribar a tocar aquest dimecres amb una pujada momentània de més de l’1% capgirant-se després a la baixa i esborrant gairebé tots els guanys.


En aquest sentit, des del punt de vista tècnic hem d'estar preparats per a un violent moviment que pot arribar a qualsevol moment, adverteix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania: "Serà el preu el que ens digui, quan arribi el moment, què vol fer l'IBEX. La zona de suport la tenim en els 8.580 punts amb extensió fins als 8.546 punts (buit alcista de la sessió del 13 d'abril). Per la mateixa, cal dir que si és capaç de saltar i confirmar per sobre dels 8.840 punts no descartem fins i tot la tornada als màxims d'abril (9.360 punts) de manera gairebé directa".


HI HAURÀ MÉS LLUM SOBRE LA FED?


La jornada està marcada per les actes de la Reserva Federal (Fed), que es publicaran a les 20.00 hores, amb l'esperança per als inversors que llancin llum sobre els propers moviments del banc central nord-americà, que segons els experts, juntament amb altres autoritats monetàries, mantenen desconcertats els mercats. A Espanya, els inversors també estan pendents del que succeeixi a Brussel·les sobre la possible multa per incompliment del dèficit.


"Les actes poden donar llum sobre el grau de consens dels membres del Comitè a l’hora de retardar la nova pujada de tipus fins als mesos de setembre o desembre", apunta en aquest sentit el president de Renta 4, Juan Carlos Ureta Domingo. Les conegudes minutes de la institució que presideix Janet Yellen seran una referència clau abans de la reunió que celebrarà els dies 14 i 15 de juny, sobre la qual els inversors dubten si hi haurà una nova pujada de tipus després de la primera alça en gairebé una dècada que va haver-hi al desembre, fins a situar-los en el rang entre 0,25% i 0,5%. De fet, els presidents dels bancs de districte de la Fed d'Atlanta i Sant Francisco, Dennis Lochart i John Williams respectivament, han assegurat que podria haver-hi un augment dels tipus el proper mes davant la "bona marxa" de l'economia nord-americana.


EL DEUTE ES DISPARA... QUÈ DIRÀ BRUSSEL·LES?


A Espanya, els inversors també estan pendents del que succeeixi a Brussel·les sobre la possible multa per incompliment del dèficit. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s'hauria ja decantat per retardar la sanció, almenys fins que s'aclareixi la situació política en el cas espanyol, amb la qual cosa caldria esperar almenys fins al 26 de juny.


La Comissió Europea debat sobre això aquest dimecres, un dia en el qual s'ha conegut que el deute del conjunt de les administracions públiques espanyoles ha augmentat 14.031 milions d'euros al març, el major repunt des de maig de 2014, situant-se en 1,095 bilions (milions de milions) d'euros. Això suposa superar el 100% del PIB, segons les estadístiques del Banc d'Espanya, cosa que no succeïa des de 1909.


Al mercat secundari de renda fixa, la prima de risc disminueix gairebé un 1% fins als 142,4 punts, sense que s'hagi observat un impacte per la notícia. No obstant això, el diferencial disminueix per l'augment de la rendibilitat del bo alemany a 10 anys, fet que també succeeix amb el deute espanyol. Els títols a 10 anys registren lleugeres vendes que eleven el rendiment fins a l'1,57%, el mateix que amb el bo a 2 anys, la rendibilitat dels quals augmenta fins al 0,65%.


EL JAPÓ SORPRÈN AMB EL SEU CREIXEMENT


Abans de l'obertura a Europa, les borses asiàtiques han cotitzat amb pèrdues, molt lleus en el cas del Nikkei japonès i de més de l’1% per al Xangai Composite xinès i pel Hang Seng de Hong Kong. En aquest cas, la clau de la jornada ha estat la dada de PIB del Japó, amb un creixement entre gener i març de l'1,7% anual i del 0,9% trimestral, en tots dos casos molt per sobre de les expectatives. Així i tot, "vam seguir veient una elevada probabilitat de més mesures expansives tant des d'un punt de vista fiscal com monetari. Però en aquest últim cas no ho veiem a molt curt termini", apunta José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya.


Al mercat de divises, l'encreuament euro/dòlar es mou amb retrocessos fins a caure per sota de l'encreuament en 1,127 dòlars, mentre que en el mercat de matèries primeres el petroli cotitza amb petits avanços un dia en el qual l'Agència d'Informació de l'Energia (AIE) dels Estats Units publicarà les estadístiques d'inventaris setmanals de cru.

contador