- -31,60
- -0,28%
L'IBEX 35 ha pujat aquest divendres a prop d'un 0,4% i s’ha situat als 9.905 punts. Així, l'índex nacional es revalora un 2,93% a l'acumulat de la setmana, la seva segona millor setmana de l'any, tot i la guerra d'aranzels entre els Estats Units i la Xina.
La guerra comercial s'ha convertit en una realitat aquest divendres amb l'entrada en vigor dels aranzels entre els Estats Units i la Xina. Al voltant de 34.000 milions d'euros en aranzels s'han activat avui en ambdues direccions, perquè la Xina ja va dir que respondria aplicant també taxes per valor d'aquests 34.000 milions a productes nord-americans.
Així mateix, el Ministeri d'Economia de Rússia ha anunciat mesures de represàlia contra la pujada d'aranzels sobre l'acer i l'alumini declarats pel país nord-americà.
No obstant això, les borses europees s'han mantingut més aviat tranquil·les al llarg de la jornada. Això sí, tot i que en la seva major part s'han tenyit de vermell, s'han donat la volta cap al final de la sessió i han tancat amb suaus guanys, igual que l'IBEX.
GUANYS I PÈRDUES
Amb tot, el valor que més ha pujat aquesta sessió ha estat Enagás (+2,30%). L'ha seguit CIE Automotive (+2,20%), tot i que es veu exposada a l'amenaça del president dels EUA d'imposar un aranzel del 20% a les importacions d'automòbils, i Meliá Hotels (+1,97%).
Altres valors alcistes han estat ACS (+1,77%), després de conèixer que s'ha adjudicat un projecte a Amèrica del Nord per 2.600 milions d'euros de manera conjunta amb Fluor, i Acerinox (+1,69%), al qual impacta positivament el paquet d'aranzels implementat aquest divendres des del país nord-americà (el 60% del seu EBITDA es genera allà).
Mentrestant, el 'fanalet vermell' de la sessió ha estat Técnicas Reunidas (-2,81%) i l'han seguit Bankia (-1,94%) i Indra (-1,56%).
GUERRA COMERCIAL I MACROECONOMIA
"L'esdeveniment clau del mercat avui, divendres, serà l'aplicació dels aranzels nord-americans a les importacions xineses. Per als mercats serà interessant veure com reacciona el president Donald Trump davant les mesures de represàlia xineses i si segueix endavant amb el seu pla d'afegir aranzels per valor de 200.000 milions de dòlars sobre productes xinesos", expliquen els experts de Danske Bank.
Les actes de l'última reunió de la Fed van mostrar aquest dijous que hi ha consens entre els seus membres sobre la necessitat de seguir pujant els tipus d'interès de manera gradual. A més, la Reserva Federal ha alertat sobre els riscos creixents que el proteccionisme econòmic de Donald Trump té sobre el creixement dels Estats Units.
Per la resta, l'informe d'ocupació de juny als Estats Units ha estat una altra de les cites clau d'aquesta jornada. La taxa d'atur al país ha pujat fins al 4%, tot i haver-se creat 213.000 llocs de treball durant el sisè mes de l'any. Mentrestant, els salaris van repuntar un 2,7% el passat mes en termes interanuals, lleugerament per sota de l'estimació del consens del mercat (2,8%).
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, recorda que "tanquem la setmana amb guanys acumulats properes al 2,5% i després que al començament ens feia témer el pitjor, haver-se despertat amb un buit baixista i haver posat a prova el suport que presentava l'IBEX a l'entorn dels 9.430 punts, la base del triangle al qual hem estat fent referència dies/setmanes enrere".
"Però el més important és que ara ja tenim tres punts de suport a la recta suport que uneix els successius mínims creixents des del març. O el que és el mateix, ara sí que podem parlar d'una petita directriu alcista de curt termini", explica l'expert. Afegeix que "per dalt són moltes les resistències que conflueixen en aquest moment: els màxims de juny als 9.985 punts i per sobre l’MM200 diària, ara als 10.016 punts".
"Però és que, a més, la zona dels 10.100 punts es correspon amb la part superior del triangle a curt termini en el qual es troba encaixat l'IBEX. Amb tot, per poder parlar d'un abans i un després en l'IBEX 35 li exigirem que salti per sobre dels 10.290 punts, els màxims de maig", indica Rodríguez.
"Correccions puntuals a part, les sensacions no són dolentes, ja que sembla que Telefónica s’ha despertat, per fi. I, a més, tenim una petita figura de volta (d'implicacions alcistes) en BBVA, que, com sabeu, sol funcionar molt bé com a títol avançat de l'IBEX, per bé o per dolent", conclou l’analista tècnic.