Els experts de Bankinter han publicat el seu informe d'Estratègia del quart trimestre de 2019 al qual destaquen com un element principal la vulnerabilitat d'Espanya. Així, aquests analistes han retallat les seves previsions de creixement del país i adverteixen, com molts altres, que s'acaba el temps per fer reformes estructurals.
Bankinter remarca que Espanya segueix creixent per sobre dels països del seu entorn, però adverteixen que aquesta inèrcia diferencialment positiva està perdent impuls.
"Creixements pròxims al 2% i fins i tot inferiors serà la nova normalitat. Revisem a la baixa les nostres estimacions de PIB 2019/2021 fins al 2,0%; 1,7% i 1,6% des del 2,2%, 1,9% i 1,7%", assenyalen des del banc.
L'increment dels costos laborals, la creixent pressió fiscal, el debilitament del sector exterior i les reformes estructurals pendents (pensions i dimensió del sector públic, fonamentalment) són els principals factors responsables d'"una vulnerabilitat creixent sobre el creixement potencial de l'economia", avisen.
Des de Bankinter assenyalen que l'impacte col·lateral indirecte del Brexit sobre les vendes de cases i el turisme, així com el compàs d'espera polític, són altres factors secundaris, però també rellevants. Malgrat tot, reconeixen que la parcial correcció dels principals desequilibris macroeconòmics aconseguida al llarg de la dècada passada és el millor aval per fer front a la desacceleració.
RISCOS A L'ALÇA I POCS CANVIS EN L'ESTRATÈGIA
Aquests analistes creuen que els riscos aniran a l'alça durant el quart trimestre de l'any (guerra comercial Brexit, geoestratègia, demografia adversa, proximitat de les eleccions nord-americanes...) però seran neutralitzables perquè "els factors de suport funcionen" (absència d'inflació, tipus d'interès zero o negatius, beneficis empresarials expansius...).
Amb tot, Bankinter manté les seves principals idees d'inversió, amb dos matisos: en renda variable redueixen exposició a emergents i en renda fixa, milloren la recomanació sobre bons corporatius europeus.
En renda variable, els seus escenaris i valoracions a 2020 llancen potencials de revalorització del +16,1% per a S&P 500, +9,7% Eurostoxx 50, +0,9% Nikkei i +7% IBEX 35. "Considerem els EUA com a primera opció d'inversió, seguida d'Europa, on mantenim opinió neutral, ja que el mercat podria haver descomptat ja gran part de la desacceleració", assenyala el banc. Al Japó, mantenen recomanació de venda davant les menors expectatives de creixement de beneficis i la incertesa generada per l'anunciada pujada de l'IVA. Finalment, recorden l'exposició cap a mercats emergents, passant de compra selectiva, al Brasil i l'Índia, a neutral.
En bons sobirans, segueixen recomanant la compra de bons nord-americans i mantenen en neutral els bons sobirans europeus. Guanyen atractiu els perifèrics, Espanya, Portugal i Itàlia, davant el nou QE llançat pel BCE.
Pugen recomanació de bons corporatius europeus de mantenir a comprar a causa sobretot del nou QE.
Finalment, mantenen la seva recomanació de neutral a actius immobiliaris, amb preferència cap a actius Logístics i Oficines Prime.