ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 11 de enero de 2024 en madrid espana
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

Els experts de Bankinter ho tenen clar: les borses continuaran pujant malgrat els avenços acumulats. "Considerem altament improbable una reversió negativa del cicle econòmic i/o mercats (borses i bons)", expliquen, tret d'un desenllaç "destructiu i inesperat" al front geoestratègic. De fet, al darrer informe d'estratègia per al segon trimestre han revisat a l'alça les valoracions de les borses. En el cas de l'IBEX 35, veuen ara un potencial de revaloració del 10,1% i creuen que el selectiu espanyol acabarà el 2024 instal·lat als 11.969 punts.

  • 11.467,30
  • 0,24%

Però, per què n'han millorat les valoracions? Tal com expliquen, ho han fet "gràcies a uns resultats corporatius millors del que s'esperava, a la menor incertesa sobre les baixades de tipus (moment d'inici menys indefinit que abans) i a una lleugera disminució de la prima de risc aplicable (a Europa, no als Estats Units) per tres raons: les matèries primeres s'han abaratit, és menys probable que el BCE cometi errors greus i la desacceleració de la Xina no arribarà a ser una recessió”.

També comenten que les eleccions nord-americanes del 5 de novembre "continuen sent un potencial factor desestabilitzador", però en qualsevol cas afectaran el tercer trimestre. En conseqüència, apunten des de Bankiner, han millorat les seves projeccions, de manera que creuen que les borses a Europa i els EUA ofereixen potencials de revaloració superiors al 10% "de manera gairebé homogènia".

Així mateix, creuen probable que l'ajust dels bons (TIR a l'alça) ja s'ha completat o que estaria a punt de completar-se, i estimen també que el dòlar es mantindrà lleugerament apreciat. "L'abundant liquiditat generada pels bancs centrals en el passat i ara per les rendes personals i empresarials derivades de la plena ocupació i dels bons resultats corporatius continua recolzant els preus dels actius, incloent-hi l'immobiliari", asseveren.

Per a l'S&P 500, aquests analistes projecten que acabarà el 2024 als 5.802 punts, xifra que suposa un potencial de revaloració del 10,7%. Tot i això, són molt més optimistes amb l'EuroStoxx 50, que veuen als 5.663 punts en acabar l'any (+12,1%).

Això sí, si s'atén el creixement del benefici per acció (BPA), els EUA guanyen per golejada. I és que a Bankinter veuen creixements del BPA de doble dígit a l'S&P500 (+11,8%), però plans (+0,5%) a l'EuroStoxx 50. "Aquest és el principal motiu pel qual la nostra estratègia d'inversió està esbiaixada cap als EUA", comenten els estrategs del banc sobre això.

Segons la seva opinió, "el potencial a Europa resulta més incert en estar principalment recolzat en les retallades de tipus del BCE, en lloc del creixement de beneficis", diuen. Tot i que ja de cara al 2025 estimen que els BPA mostraran una "evolució favorable a les dues zones": en el cas de l'S&P 500 pujarà un 12,8%, mentre que a l'EuroStoxx 50 el creixement serà del 7,9%.

Amb aquest panorama, on aconsellen invertir? Doncs a Bankinter les prioritats són clares: "Tecnologia, Semiconductors, Ciberseguretat, Defensa, MedTech/Tecnologia de la Salut, Luxe i Immobiliari". També, apunten aquests experts, "encara que selectivament, Transició Energètica/Utilities, Infraestructures i Assegurances". Sobre el luxe, han tornat a incorporar-lo perquè els resultats de l'últim trimestre del 2023 reflecteixen resiliència de la demanda i capacitat d'elevar preus i mantenir/elevar marges”.

"No identifiquem preocupacions rellevants" per al mercat, asseveren, tret que hi hagi "un inesperat gir a l'escenari geoestratègic... que no descartem que presenti alguna complicació a l'estiu". I és que la geopolítica continuarà sent un “factor determinant i imprevisible”.

BAIXADES DE TIPUS ENSEGUIDA

D'altra banda, a l'informe els analistes de Bankinter comenten que les baixades de tipus "estan a prop i el seu timing és menys imprecís que abans". Com expliquen, "el que és realment determinant no és tant el seu timing, sinó la seva idoneïtat i profunditat".

I és que des de l'any passat han defensat que els tipus baixaran més tard i menys del que s'esperava, i això és precisament el que està passant. "No és important encertar amb el moment exacte en què tindrà lloc la primera baixada, que serà entre el juny i el setembre, però sí el fet que es materialitzaran sense sensació d'urgència perquè el cicle econòmic és expansiu i, a més, es caracteritza per plena ocupació en termes pràctics a totes les economies desenvolupades", insisteixen.

Des del seu punt de vista, cal esperar que la primera baixada l'executi la Reserva Federal nord-americana (Fed) a la reunió del 31 juliol (probabilitat estimada del 70%) i, de seguida, el Banc Central Europeu (BCE) el 12 setembre (probabilitat del 45%). "Estimem que el Banc d'Anglaterra (BoE) actuarà entre les dues dates, probablement a la reunió de l'1 d'agost, mentre que l'SNB suís ja es va avançar el 21 de març en retallar per sorpresa 25 punts bàsics, fins a 1,50%. .. però la seva inflació és diferencialment inferior (+1,2%)”.

A més, respecte al comportament de l'economia, afirmen que la nord-americana "és més sòlida del que sembla i l'europea es troba al punt d'inflexió al millor". "El cicle expansiu està recolzat en les economies desenvolupades, amb les emergents en segon pla i sense visibilitat. Sobretot, la Xina", indiquen, i creuen que India "podria arribar a ser l'excepció positiva, però encara és aviat per afirmar-ho".

Tal com assenyalen, "Europa segueix sent la baula més feble d'aquest cicle expansiu, però millora després de dos trimestres consecutius sense creixement", per la qual cosa "probablement tancarà el 2024 creixent per sobre del 0,5%". En paral·lel, destaquen, l'economia nord-americana "s'expandirà aquest any i el proper per sobre del 2%, amb plena ocupació".

"Les baixades de tipus redinamitzaran el creixement a les dues bandes de l'Atlàntic", afirmen els estrategs de Bankinter, que també fan projeccions sobre l'economia espanyola. "Continuarà sorprenent positivament tot i presentar uns problemes estructurals no menyspreables (qualitat institucional, qüestionament de la integritat territorial, etc.) que, tot i això, afecten més l'àmbit intern que el posicionament de l'economia", asseguren.

Estimen, per tant, que el PIB 2024/25 d'Espanya se situï al rang +1,8%/+2,1%, molt similar a Portugal (+1,7%/+1,9%).

contador