ep economia- banca marchandbank entranel top 10 debanca privadaespana que lideran santanderbbva
BANCA MARCH - Archivo

L'equip d'Estratègia de Mercats de Banca March assenyala entre les seves preferències les borses nord-americanes, mentre que sobre les borses europees recomanen un posicionament neutral. A més, preveu per al 2025 rendibilitats reals positives en tots els segments de renda fixa.

En concret, en el cas de la renda variable, l'entitat continua constructiva davant d'un cicle que es prolonga i que permetrà que les empreses continuïn incrementant els beneficis.

"A causa dels exigents nivells de valoració actuals, de cara al 2025 assumim una lleu contracció del múltiple en les nostres estimacions i considerem que la palanca que impulsarà la borsa seran els beneficis i uns menors costos de finançament", diuen.

A nivell regional, entre les seves preferències, assenyalen clarament les borses nord-americanes: "Una ponderació més gran al sector tecnològic, una major qualitat de les seves empreses i un creixement més repartit dels beneficis fa que la renda variable nord-americana segueixi presentant-se atractiu".

Sobre les borses europees, recomanen un posicionament neutral "atès que, encara que les empreses cotitzades europees són les més exposades als EUA, el seu risc real és més limitat atès que un quart dels ingressos prové del sector serveis, difícils de gravar amb tarifes".

Pel que fa a sectors, recomanen una major exposició a tres segments en què anticipen un creixement més gran de la inversió/despesa.

Així, afavoreixen el sector de la tecnologia, “que seguirà impulsat per la nova fase de la inversió en Intel·ligència Artificial”. També esperen més revaloracions de les empreses del sector salut, en què preveuen un creixement secular dels seus beneficis i unes valoritzacions que estan per sota de la mitjana. Finalment, la despesa militar més gran que implicarà el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca impulsarà el sector de defensa en borsa i temàtiques com la ciberseguretat guanyen especial atractiu a l'escenari actual.

Per la seva banda, per a la renda fixa, Banca March preveu per al 2025 rendibilitats reals positives en tots els segments. Dins l'actiu, consideren que els darrers moviments han permès corregir l'anomalia d'una prima per un termini negativa que ha estat present durant els dos darrers anys.

"La tornada d'un pendent positiu elimina el cost d'oportunitat d'invertir en els trams llargs de la corba i, a més, fa que la durada comenci a oferir una protecció interessant davant de sorpreses negatives en l'evolució del cicle", afirmen els analistes, que mantenen més exposició al crèdit que a deute sobirà i troben la millor combinació rendibilitat/risc en el deute corporatiu de qualitat i europeu.

ATERRATGE SUAU A L'ECONOMIA GLOBAL

D'altra banda, sobre les previsions macroeconòmiques, l'equip d'Estratègia de Mercats apunta que l'economia global transitarà cap a un nou equilibri i calcula que el Producte Interior Brut (PIB) creixerà un 3,2% aquest any, un nivell inferior, però molt similar a la mitjana històrica.

Aquest aterratge suau de l'economia global continuarà liderat pels Estats Units, on el creixement es moderarà lleugerament fins al 2,6%. Tot i això, consideren que els EUA no són immune a una guerra comercial i, si s'imposessin les amenaces aranzelàries més agressives de Donald Trump i les altres regions prenguessin represàlies similars, l'economia es veuria minvada en un 1% del seu PIB, entre altres factors a què el 57% de les seves exportacions tenen com a destinació Canadà, Mèxic, la Unió Europea i la Xina.

A la zona de l'euro, l'economia anirà de menys a més i creixerà un 1,2% aquest any. Això sí, vaticinen que la zona euro s'enfrontarà a reptes importants: "Alemanya, el seu principal motor, necessitarà aconseguir implementar reformes i estímuls que permetin la seva reconversió i abandonar el rol de malalt d'Europa dels últims anys. D'altra banda, els països més exposats al sector serveis i en particular al turisme, com és el cas d'Espanya, continuaran gaudint de vents de cua”.

INFLACIÓ I BANCS CENTRALS

Pel que fa a l'evolució dels preus, a Banca March estimen que la inflació seguirà en el camí correcte de normalització. Tot i això, l'augment dels salaris mantindrà la pressió inflacionista, especialment al sector serveis, els preus dels quals mostraran més resistència a baixar, sobretot als EUA, on esperen una inflació mitjana del 2,6% enfront del 2% per a la zona euro.

"Les possibles pujades dels aranzels i una fragmentació comercial més gran són també obstacles al camí de moderació dels preus", mentre que, al vessant inflacionista de l'energia, "tindrem efectes contraposats, la debilitat de la demanda de la Xina i el augment de producció als EUA afavoriran una contenció del preu del petroli, mentre que el gas natural continuarà tensionat a Europa per les restriccions d'oferta, i aquest és un dels principals riscos a l'alça per a la inflació europea", afegeixen.

En aquest context, veuen que els bancs centrals seguiran la mateixa direcció, però a ritmes diferents. "El dinamisme més gran de l'economia nord-americana farà que la Reserva Federal (Fed) camini més a poc a poc". Anticipen dues retallades al llarg del 2025, "atès que l'economia romandrà robusta".

Per al Banc Central Europeu (BCE) consideren que continuarà amb les rebaixes de tipus d'interès i aplicarà quatre retallades, que totalitzaran un ajustament a la baixa de 100 punts bàsics, fins a assolir el tipus neutral que estimen a nivells del 2%.

contador