dl australia rba reserve bank of australia central bank aud australian dollar sydney asx logo 20230524 1057
Sharecast graphic / Josh White

El Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA, per les sigles en anglès) ha decidit mantenir aquest dimarts els tipus d'interès sense canvis, tal com s'esperava. En concret, ha deixat la taxa de referència al 4,35% per cinquena reunió consecutiva, argumentant que la inflació "segueix per sobre de l'objectiu i està sent persistent".

"La inflació ha caigut substancialment des del màxim el 2022, ja que les taxes d'interès més altes han estat treballant per acostar la demanda i l'oferta agregades a l'equilibri", defensa l'RBA en una nota, però reconeix que "el ritme de caiguda s'ha desaccelerat segons les dades més recents, i la inflació encara està una mica per sobre del punt mitjà del rang objectiu del 2%-3%".

Això ha portat el banc central a mantenir, una vegada més, els tipus sense canvis, tenint en compte que de gener a abril l'indicador mensual de l'IPC va augmentar el 3,6% en termes generals i el 4,1% excloent-ne articles volàtils i viatges de vacances, "un ritme similar al de desembre del 2023", cosa que mostra que encara queda camí per recórrer.

Sense oblidar, defensa l'organisme australià, que encara que les condicions al mercat laboral "es van relaxar encara més durant l'últim mes", la veritat és que "continuen sent més estrictes del que és consistent amb una plena ocupació sostinguda i una inflació a l'objectiu".

Així mateix, l'RBA defensa que el creixement dels salaris "sembla haver assolit el seu punt màxim, però encara està per sobre del nivell que es pot mantenir a causa del creixement tendencial de la productivitat".

Aquest panorama deixa una cosa clara, diu el banc central: "Les perspectives continuen sent molt incertes", i, a més a més, les dades més recents "han demostrat que és poc probable que el procés de retorn de la inflació a l'objectiu sigui fluid". L'horitzó, afirma l'organisme, és ple d'incerteses.

I és que encara que les previsions que va llançar al mes de maig passat apuntaven que la inflació tornaria al rang objectiu d'entre el 2%-3% al segon semestre del 2025 i al punt mitjà el 2026, "des de llavors hi ha hagut indicis que l'impuls de l'activitat econòmica és feble, incloent-hi un lent creixement del PIB, un augment de la taxa de desocupació i un creixement dels salaris més lent del que s'esperava".

Alhora, explica l'RBA, les revisions del consum i de la taxa d'estalvi i la persistència de la inflació "suggereixen que persisteixen riscos a l'alça". "La persistència de la inflació dels preus dels serveis és una incertesa clau", afegeix al seu comunicat, en què remarca que "el creixement de la productivitat s'ha de recuperar de manera sostinguda si es vol que la inflació continuï disminuint".

També aprecia incertesa al voltant del creixement del consum. "Els ingressos reals disponibles ara s'han estabilitzat i s'espera que creixin més endavant l'any, ajudats per una inflació menor i retallades d'impostos", diu, i també hi ha hagut un "augment de la riquesa, impulsat pels preus de la habitatge". "S'espera que aquests factors donin suport al creixement del consum durant l'any que ve", però el banc central australià creu que "hi ha el risc que el consum de les llars es recuperi més lentament del que s'esperava, cosa que donaria lloc a un creixement continu i moderat de la producció i a un deteriorament notable del mercat laboral".

LA PRIORITAT DE L'RBA

Per això, "tornar la inflació a l'objectiu és la prioritat", diu l'RBA, que se centrarà a "tornar a assolir la meta d'inflació dins d'un termini raonable". "Això és coherent amb el mandat de l'RBA d'estabilitat de preus i plena ocupació", afirma, i remarca que en qualsevol cas al si del banc central hi ha d'haver plena "confiança que la inflació avança de manera sostenible cap al rang meta" per pensar en una retallada dels tipus dinterès.

"Fins ara, les expectatives d'inflació a mitjà termini han estat consistents amb la meta d'inflació i és important que continuï sent així", insisteix l'organisme. "La inflació està disminuint, però ho ha fet més lentament del que s'esperava i segueix sent alta", destaca tot seguit.

Ara l'RBA espera que "passi algun temps encara abans que la inflació se situï de manera sostenible al rang meta", i si bé les dades recents han estat mixtes, "han reforçat la necessitat de romandre atents als riscos a l'alça per a la inflació".

Com diu el banc central, "la trajectòria de les taxes d'interès que millor garanteixi que la inflació torni al seu objectiu en un període de temps raonable continua sent incerta", i per això no descarta "res" quant a les perspectives dels tipus d'interès. Segons la nota, "la Junta es basarà en les dades i l'evolució de l'avaluació de riscos" a l'hora de prendre les properes decisions.

I en fer-ho "seguirà parant molta atenció a l'evolució de l'economia mundial, les tendències de la demanda interna i les perspectives d'inflació i del mercat laboral". L'RBA conclou reafirmant la seva determinació de tornar la inflació al rang objectiu i assegura que "farà el que sigui necessari per aconseguir aquest resultat".

"PARLA DUR, PERÒ NO HI HA RESULTATS"

Les valoracions sobre la decisió de l'RBA no han trigat a arribar. "El tipus d'efectiu s'ha mogut només una vegada a l'últim any, amb l'RBA en un patró de retenció ben arrelat mentre espera que la inflació retrocedeixi encara més", apunten els experts d'Oxford Economics, que malgrat el "to agressiu" que ha mostrat el banc central aquest mes, no esperen veure més pujades de tipus.

I és que, afirmen, "un altre augment representaria una gran desviació de la seva actual funció de reacció". Per això a la companyia britànica d'anàlisi esperen que les taxes "es mantinguin sense canvis durant el 2024", i estimen que "la primera retallada es produirà a principis del 2025".

Noticias relacionadas

contador